عواقب اهمال کاری بیش از آن چیزی که فکرش را بکنید، میتواند زندگی شما را به پوچی رساند. از یک طرف میتواند به سلامت روان شما آسیب بزند و باعث مشکلات زیر شود:
- استرس
- اضطراب
- افسردگی
- کاهش عزت نفس
- و…
از طرف دیگر میتواند به جسم شما آسیب بزند و باعث مشکلاتی مانند موارد زیر شود:
- بیماری های قلبی و عروقی
- بیخوابی
- سردرد
- و…
علاوه بر این موارد حتی میتواند روی زندگی شغلی و شخصی شما نیز تاثیر منفی بگذارد. در ادامه مقاله شما را با اهمال کاری، نشانهها و دلایل ابتلا به آن و تک تک عواقب اهمال کاری آشنا خواهیم کرد. اگر فکر میکنید دچار اهمال کاری هستید، خواندن این مقاله میتواند نقطه شروعی برای حل آن باشد.
اهمال کاری چیست؟
به زبان ساده، اهمال کاری یعنی انجام کارهای خود را بدون هیچ دلیل منطقی به بعدا موکول کنیم. طبق تعریف محققان اهمال کاری یعنی ناتوانی در خودتنظیمی، که خودش را با به عقب انداختن کارها به صورت غیر منطقی و با وجود آگاهی کامل از پیامدهای منفی به تعویق افتادن آن کار، نشان میدهد.
روانشناس و نویسنده کتاب “هنوز به تعویق انداختن: راهنمای بدون پشیمانی برای انجام آن“، جوزف فراری، میگوید: «چیزی نزدیک به 20 درصد از جمعیت بزرگسالان ایالات متحده دچار اهمال کاری مزمن هستند».
حتی اگر فرد بسیار منظم و دقیقی باشید، باز هم این امکان وجود دارد که گاهی اوقات دچار اهمال کاری شوید، کارهای مهمتان را به تعویق بیندازید و وقتتان را صرف دیدن فیلم یا گشتزنی در فضای مجازی کنید. اگر خیلی کم دچار چنین حالتی میشوید، جای نگرانی نیست، اما اگر این موضوع بارها و بارها تکرار میشود، به طوری که با انبوهی از کارهای انجام نشده رو به رو هستید، باید به فکر راه چاره باشید.
- بیشتر بخوانید: اهمال کاری چیست؟
نشانههای اهمال کاری
اهمال کاری نشانههای نسبتا روشن و زیادی دارد، اما ممکن است همه آنها را با هم تجربه نکنید. به طور کلی نشانه های اهمال کاری شامل موارد زیر است:
- مدام احساس خوابآلودگی میکنید و کارهای خود را به بعد موکول میکنید.
- وقتی احساس میکنید وظایف و شرایط برایتان سخت شده است، خیلی زود تسلیم میشوید.
- همیشه احساس میکنید که فرصت کافی برای انجام دادن کارهای خود خواهید داشت.
- بیشتر زمان خود را صرف انجام دادن کارهای غیر فوری و غیرضروری میکنید.
- معمولا به قرارها و وعدههای خود عمل نمیکنید.
- به راحتی حواستان با هر چیزی پرت میشود.
- دید روشنی نسبت به آینده کارهایی که باید انجام دهید، ندارید و دلیلی برای انجام دادن آنها نمیبینید.
- اصلا اهل برنامه ریزی نیستید.
- و…
- بیشتر بخوانید: انواع اهمال کاری
- بیشتر بخوانید: تفاوت اهمال کاری و تنبلی
دلایل اهمال کاری
حالا که با اهمال کاری و نشانههای آن آشنا شدیم باید دلایل ابتلا به آن را نیز بشناسیم تا بهتر بتوانیم برای کنترل و درمان آن تلاش کنیم. اهمال کاری دلایل زیادی دارد که در این بخش شما را با چند مورد از مهمترین آنها آشنا میکنیم (موارد بیشتر را در مقاله دلایل اهمال کاری به طور کامل توضیح دادهایم):
- عدم اعتمادبهنفس
- مشکلات تمرکز (مانند ADHD)
- کمالگرایی
- افسردگی
- انتظارات غیرواقعبینانه
- خستگی و سر رفتن حوصله
- شرطیشدن مغز
- و…
- بیشتر بخوانید: بیش فعالی چیست؟
- بیشتر بخوانید: علائم ADHD
- بیشتر بخوانید: درمان ADHD
عواقب اهمال کاری
شاید اگر با عواقب اهمال کاری آشنا شوید، اهمال کاری خود برای درمان این مشکل را کنار بگذارید. در این بخش شما را با ضررهای اهمال کاری آشنا میکنیم:
1_ شکلگیری باورهای محدود کننده
هر زمان که کاری را به تعویق میاندازید، در حال ایجاد باوری محدود کننده در مورد خود و زندگی خود هستید. این باورها به مرور زمان باعث میشوند تا احساس ناکارآمدی کنید و کارهای بیشتری را به تعویق بیندازید.
اینکه مدام کارها را به عقب بیندازید و از پتانسیلهای خودتان استفاده نکنید، باعث میشود تا به مرور زمان ایمانتان را نسبت به تواناییهایتان از دست دهید. درنهایت شما خودتان را فردی شکست خورده میبینید که تمایل به انجام کار خاصی ندارد.
2_ از دست دادن فرصتها
خوب میدانید که فرصتهای خوب همیشه در خانه ما را نمیزنند. موقعیتهای خوب شغلی، تحصیلی و… همه نیازمند اقدام سریع هستند. فرض کنید کارفرمایتان پروژهای را به شما پیشنهاد میدهد که خودتان به خوبی میدانید توانایی انجام دادن آن را دارید ولی آنقدر انجام دادن آن را به تعویق میاندازید که در نهایت کارفرما آن پروژه را از شما میگیرد و به نیروی دیگری واگذار میکند.
شاید همان پروژه زمینهای باشد برای ارتقای شغلی شما پس اگر مدام با اهمال کاری انجام کارها را به تعویق بیندازید، موقعیتهای خوب را از دست خواهید داد و به قول معروف لگد به بخت خودتان میزنید.
- بیشتر بخوانید: افزایش تمرکز و کنترل ذهن
- بیشتر بخوانید: فواید تمرکز
- بیشتر بخوانید: چگونه تمرکز کنیم؟
3_ نرسیدن به اهداف
راحتترین کار دنیا این است که بنشینیم و برای خود هدف بسازیم. اما تا زمانی که قدمی برای عملی کردن آنها برنداریم، این اهداف چه سودی دارند! افرادی که درگیر اهمال کاری شدید هستند، با وجود اینکه میدانند آن هدف برایشان چقدر مهم است، باز هم برای رسیدن به آن قدمی برنمیدارند.
این افراد به مرور زمان دلسرد شده و بیخیال اهداف خود خواهند شد و اینجاست که اهمال کاری، آینده افراد را تحت تاثیر قرار میدهد.
4_ به خطر افتادن جایگاه شغلی
یکی از بزرگترین عواقب اهمالکاری، به خطر افتادن جایگاه شغلی است. زمانی که در مجموعهای مشغول به کار میشوید، تعهد میدهید که کارهایی را که به عهده شما گذاشته شده است را در زمان مقرر و با کیفیت مطلوب انجام دهید.
حال تصور کنید که مدام وظایف شغلی خود را به روز دیگری موکول کنید و تمام کارهای خود را برای آخر ماه بگذارید. در نهایت هم احتمالا یا باید کلی اضافه کاری کنید تا آنها را به اتمام برسانید، یا نمیرسید آنها را تمام کنید و توبیخ میشوید.
طبیعتا این شیوه کار کردن میتواند هم شما و هم مجموعه شما را دچار ضرر کند. در درازمدت نیز این امکان وجود دارد که موقعیتهای بالاتر شغلی یا حتی کار خود را از دست دهید. طبق تحقیقی هم که در سال 2013 انجام شد، مشخص شد که اهمال کاری رابطه مستقیمی با درآمد کمتر، افزایش آمار بیکاری و مدت زمان کوتاه اشتغال دارد. (منبع)
5_ کاهش عزت نفس
قبلا هم اشاره کردیم که به تعویق انداختن کارها میتواند روی ایجاد باورهای اشتباه در شما تاثیر بگذارد. پیامد این باورهای اشتباه، کم شدن عزت نفس است. اهمال کاری مداوم باعث میشود که تصور کنید، نمیتوانید کاری را به درستی انجام دهید. به عنوان مثال اگر هر روز به خودتان بگویید که امروز باید یک ساعت ورزش کنم اما ورزش نکنید، به مرور زمان تصور میکنید که مشکلی دارید و چون توانایی ورزش کردن را ندارید، ورزش نمیکنید.
به مرور زمان این احساس شدیدتر میشود و باعث میشود تا مدام به خودتان شک کنید و این احساس ناکافی و بی اراده بودن مانع از انجام کارهایتان میشود. در حقیقت اهمال کاری شما را در حلقه بی پایانی از ناکامیها قرار میدهد که هر لحظه بیشتر در آن فرو میروید.
6_ اتخاذ تصمیمات ضعیف
یکی دیگر از ضررهای اهمال کاری این است که قدرت تصمیمگیری را دچار مشکل میکند. اهمال کاری به سه طریق میتواند قدرت تصمیمگیری شما را ضعیف کند:
1_ محدودیت زمان
اهمال کاری باعث میشود تا زمان را از دست دهید و چون زمان کمی دارید، مجبورید سریعتر تصمیم بگیرید. تحت فشار قرار گرفتن برای تصمیمگیری میتواند دقت را کاهش دهد. مثلا تصور کنید برای خریدن کادوی تولد همسرتان که اتفاقا خیلی هم حساس است، اهمال کاری کردهاید و حالا تنها چند ساعت برای خرید هدیه فرصت دارید.
طبیعتا در چنین شرایطی مجبور میشوید خرید سریعی داشته باشید و دقت چندانی روی انتخاب هدیه نداشته باشید و بعدا متوجه شوید هدیهای که خریدهاید مشکلی داشته است! مثلا لباسی که خریدهاید گوشهاش پاره باشد ولی متوجه آن نشده باشید.
2_ تغییر اولویتها
اهمال کاری میتواند اولویتهای شما را نیز تغییر دهد. به عنوان مثال اگر وظایف شغلی خود را انجام نداده باشید، این امکان وجود دارد که به جای آن که شب را در مهمانیای که قولش را داده بودید، در اتاق شرکت بگذرانید تا بتوانید کارتان را تمام کنید.
3_ احساسات منفی
احساسات تاثیر بسیار زیادی روی قدرت تصمیمگیری دارند. زمانی که کارهای خود را به تعویق میاندازید، شدت اضطراب و استرس شما بیشتر میشود و احساسات منفی بیشتری را تجربه میکنید. در نهایت نیز این احتمال وجود دارد که مجموعه این احساسات منفی، شما را وادار به گرفتن تصمیمهایی کند که بعدا از گرفتن آنها پشیمان شوید.
- بیشتر بخوانید: اهمال کاری در تصمیم گیری
- بیشتر بخوانید: تمرکز چیست؟
- بیشتر بخوانید: چرا تمرکز ندارم؟
- بیشتر بخوانید: پرش ذهنی
7_ از دست دادن اعتماد دیگران
درست مانند چوپان دروغگو که در نهایت هیچ کس حرفش را باور نکرد، شما نیز اگر مدام به مردم وعده و وعید دهید، اما عمل نکنید، کسی حرف شما را جدی نمیگیرد. وقتی کسی کاری را برعهده شما میگذارد توقع دارد که آن را به خوبی انجام دهید، اما اگر مدام کار او را به تعویق بیندازید، اعتماد او را از دست خواهید داد.
تکرار دوباره و چند باره این موضوع، باعث میشود تا شما را به عنوان شخصی با وعدههای توخالی بشناسند. یکی از پیامدهای از دست رفتن این اعتماد این است که با شنیدن چنین القابی آزرده خواهید شد و به مرور زمان عزت نفس و اعتماد به نفس شما ضعیف میشود.
پیامد دیگر آن نیز این است که فرصتهای خوب را از دست میدهید. به عنوان مثال اگر فریلنسر (آزادکار) باشید، ممکن است به دلیل اهمال کاریتان، کسانی که قبلا با شما کار کردهاند، پروژههای جدید خود را به شما واگذار نکنند، زیرا میترسند که کارشان را به موقع انجام ندهید. (منبع)
اگر میخواهید شما را به عنوان شخصی بدقول نشناسند، بهتر است تا زمانی که کاملا اطمینان ندارید که از پس انجام کاری برمیآیید، آن را قبول نکنید.
8_ به خطر افتادن سلامت روان
هر چه کاری را بیشتر به عقب بیندازید، استرس و اضطراب خود را به همان اندازه افزایش دادهاید. هر چه این کار مهمتر باشد، استرس و اضطراب شما نیز بیشتر میشود، خصوصا اگر کاری که باید انجام دهید به افرادی که برایتان مهم هستند هم مربوط باشد.
تکرار مداوم این وضعیت شما را دچار استرس و اضطراب مزمن میکند که میتواند سلامت روان شما را به خطر انداخته و باعث مشکلات جدی آینده شود. (منبع)
اهمال کاری و افسردگی نیز با هم رابطه مستقیم دارند. از طرفی استرس و اضطراب مداوم و طولانی مدت میتواند شما را به سمت افسردگی بکشاند و از طرف دیگر خود افسردگی مانع از انجام دادن کارها و اهمال کاری بیشتر شما میشود.
در حقیقت حلقه بینهایتی از افسردگی و اهمال کاری و اهمال کاری و افسردگی ایجاد میشود که اگر به موقع فکری به حال آن نکنید، رهایی از آن سخت خواهد شد. پس حواستان باشد با اهمال کاریهای مکرر سلامت روان خود را از بین نبرید.
- بیشتر بخوانید: اهمال کاری ناشی از کمال گرایی
- بیشتر بخوانید: اهمال کاری ناشی از اضطراب
9_ به خطر افتادن سلامت جسمانی
تحقیقات انجام شده در سال 2022 نشان میدهد که اهمال کاری میتواند علاوه بر سلامت روان، روی سلامت جسم شما نیز تاثیر بگذارد. درست همان زمانهایی که دارید ورزش خود را به تعویق میاندازید، دیرتر میخوابید یا وعدههای غذایی خود را دیرتر میل میکنید، به سلامت جسم خودتان ضربه میزنید. (منبع)
اگر اهمال کاری شما شدید شود و فعالیتهایی که برای سلامت شما ضروری هستند مدام به تعویق بیفتد، به مرور زمان دچار مشکلاتی مانند بی خوابی، سردرد و حتی بیماریهای قلبی و عروقی خواهید شد.
البته گمان نکنید که اهمال کاری در کوتاه مدت نمیتواند به سلامت شما آسیب بزند! در کوتاه مدت نیز میتواند خطرناک باشد. به عنوان مثال اگر مدام برای رفتن به دکتر، انجام چکاپها و معاینات خود تعلل کنید و کار را به عقب بیندازید، ممکن است با مشکلات جدی سلامت مواجه شوید. (منبع)
10_ از دست دادن زمان
زمان گرانبهاترین دارایی هر فردی است. ولی اکثر مردم کلی زمان تلف شده و از دست رفته در زندگی خود دارند که معمولا متوجه آن نمیشوند تا زمانی که خیلی دیر شده باشد. همه ما یکبار فرصت زندگی داریم، اگر بهترین سالهای عمر خود را با اهمال کاری بگذرانیم، پس از گذشت چند سال ممکن است ناگهان به خود بیاییم و ببینیم هیچ کار مهمی در زندگی خود انجام ندادهایم.
این زمانی است که ما میمانیم و یک دنیا حسرت و پشیمانی! پس شاید یکی از بدترین عواقب اهمال کاری از بین رفتن بهترین سالهای عمرمان باشد. اگر در حال خواندن این متن هستید، بدانید که هنوز هم دیر نشده است و میتوانید روال خودتان را تغییر دهید.
11_ ایجاد مشکل در روابط
به عنوان فرد اهمال کار، شاید خودتان به خوبی متوجه این موضوع نباشید، اما قطعا شریک عاطفی یا پدر و مادر و دوستانتان به خوبی میدانند که شما تا چه حد با به تعویق انداختن کارهایتان به روابط بین خودتان و آنها صدمه زدهاید.
سادهترین مثالی که میتوان زد، لغو کردن مداوم قرار ملاقاتها و به تعویق انداختن مسئولیتهایی است که برعهده شما گذاشته شده است. این موضوع بیش از همه همسر شما را اذیت میکند، پس خوب حواستان را جمع کنید که کار به جایی نرسد که دیگر نتوانید هیچ کاری برای جبران آن انجام دهید.
12_ کاهش عملکرد تحصیلی
از دیگر عواقب اهمالکاری، میتوان به کاهش عملکرد تحصیلی اشاره کرد. طبق گزارشها چیزی حدود 80 تا 95 درصد از دانشجویان دچار اهمال کاری هستند. تحقیقی که در سال 2015 انجام شد، نشان داد که اهمال کاری تحصیلی میتواند عواقب زیر را به دنبال داشته باشد: (منبع)
- افت تحصیلی
- عملکرد ضعیف در اکثر فعالیتها
- سطح بالای استرس
راه های کنترل اهمال کاری
حالا که با عواقب اهمال کاری آشنا شدید، احتمالا بیش از پیش دلتان میخواهد تا از شر آن خلاص شوید. جای نگرانی نیست، راهکارهای زیادی برای غلبه بر اهمال کاری وجود دارد که برخی از آنها شامل موارد زیر میشود:
- تعیین اهداف مشخص و واقعبینانه
- تقسیمبندی وظایف
- برداشتن قدمهای کوچک
- اهش کمالگرایی
- راحتتر کردن تصمیمگیری
- لذتبخش کردن وظایف
- دشوار کردن اهمال کاری
- درمان اهمال کاری با کمک اهمال کاری
- تعیین مهلت
- هدفگذاری سلسلهمراتبی
- افزایش انرژی
- و…
در مقاله درمان اهمال کاری به طور مفصل و تخصصی همه راهکارهایی که به درمان اهمال کاری کمک میکند را معرفی کردهایم، میتوانید با خواندن این مقاله اولین قدم را برای از بین بردن اهمال کاری خود بردارید.
کلام آخر
در این مقاله شما را با مهمترین عواقب اهمال کاری آشنا کردیم تا اگر با این مشکل دست و پنجه نرم میکنید، سریعتر برای حل آن چارهای بیندیشید. به یاد داشته باشید هیچ کسی جز خود شما مسئول زندگیتان نیست و تا خودتان اقدامی نکنید، تغییری رخ نخواهد داد.
منابع: