اهمال کاری در تصمیم گیری

اهمال کاری در تصمیم گیری؛ 4 راه حل تضمینی!

شاید ADHD داری!

تمرکز پایین، اهمال‌کاری، خستگی، تصمیم‌های هیجانی، حافظه ضعیف و… اگر اینا رو داری، شاید مشکلت ADHD باشه!

اهمال کاری به معنای به تعویق انداختن انجام کارهای مهم بدون بهانه یا توجیه مشخص و ارزشمند است. اهمال کاری دامی است که بیش از 95 درصد مردم در آن گرفتار میشوند و عواقب بدی در روابط کاری، شخصی، عاطفی و جایگاه اجتماعی شما خواهد داشت. اهمال کاری در تصمیم گیری یکی از مهم ترین مشکلاتی است که یک اهمال کار با آن مواجه میشود.

اهمال کاری در تصمیم گیری به شرایطی گفته می‌شود که در آن، شما به دلایلی مانند ترس، کمال‌گرایی و غیره از اتخاذ هر گونه تصمیمی اجتناب کنید؛ حتی تصمیم ساده‌ای مانند فیلمی که می‌خواهید امروز ببینید!

اهمال کاری چیست؟

اهمال کاری در تصمیم گیری تازه اول کار است!

اهمال کاری به شرایطی گفته می‌شود که در آن شما باید کاری را انجام دهید، اما از آن طفره می‌روید. این کار مهم است، انجام‌ندادن آن عواقب سنگینی دارد و هر لحظه که دیرتر شروعش کنید، بیشتر ضرر می‌کنید؛ اما باز هم با به دلیل ساده‌ای مانند “حالش را ندارم” آن را عقب می‌اندازید و همه چیز را به جان می‌خرید تا کمی دیرتر سراغ کار بروید. معنای لغوی کلمه Procrastinating (اهمال کاری) بهترین پاسخ به پرسش اهمال کاری چیست؟ خواهد بود:

این کلمه دو بخش دارد که بخش اول به معنای “روبه‌جلو” و بخش دوم به معنای فردا است. وقتی این دو را کنار هم بگذاریم، به یک کلمه لاتین می‌رسیم که معنای تحت‌اللفظی آن “حرکت آهسته عامدانه” است؛ یعنی فرد از قصد (خودآگاه یا ناخودآگاه) روند انجام کارهایش را کندتر و کندتر می‌کند تا در نهایت به مرحله اهمال کاری برسد و بتواند به بهانه‌ای مانند دشوار بودن کار یا نداشتن زمان کافی، آن را به بعد موکول کند! (منبع: Merriam Webster)

اهمال کاری در تصمیم گیری

روان‌شناسان معتقدند اهمال کاری یک واکنش عاطفی و رایج در تمام انسان‌ها است که تمام کارهای ما را دشوارتر خواهد کرد و بر تصمیم‌گیری‌های ما، تاثیر منفی خواهد داشت. بسیاری از ما به دلیل اهمال کاری، تصمیممان برای غذای سالم خوردن را به تاخیر انداخته‌ایم و حالا نمی‌دانیم چطور باید برای باشگاه، پزشک و سایر موارد هزینه کنیم؛ یعنی با گرفتن یک تصمیم اهمال کارانه در گذشته، شرایط آینده را بسیار دشوارتر کرده‌ایم.

محققان معتقدند هر چقدر کنترل عاطفی قوی‌تری داشته باشیم، اهمال کاری در تصمیم گیری کمتری را تجربه خواهیم کرد. اما این کنترل عاطفی دقیقا به چه معناست؟ کدام عاطفه و احساس است که اگر کنترلش کنم، اهمالکاری در تصمیم گیری من بهبود خواهد یافت؟

(منبع)

ارتباط بین اهمال کاری و ترس از تصمیم‌گیری

اهمال کاری در تصمیم گیری ارتباط متقابلی با شدت ترس افراد دارد.

عدم قطعیت در هر تصمیمی که می‌گیریم وجود دارد و این مسئله “ترسناک” است؛ به همین علت ما تمام تلاشمان را می‌کنیم تا قبل از قطعی کردن هر تصمیم، تمام جوانب آن را بسنجیم. اما من و شما هر دو می‌دانیم نمی‌توان احتمال اشتباه را به صفر رساند؛ پس می‌ترسیم که نکند اشتباه کرده باشیم. آدم‌های معمولی احتمالا ترس را به‌عنوان بخشی از روند تصمیم گیری به رسمیت می‌شناسند و با وجود آن، به کارشان می‌رسند؛ در مواردی، حتی این ترس را مثبت می‌بینند و معتقدند جلوی اتخاذ تصمیم‌های بی‌فکرانه را خواهد گرفت.

خوش به حال این آدم‌ها، چون و شما واکنش متفاوتی به این ترس داریم. ترسی که ما هنگام تصمیم گیری تجربه می‌کنیم یک ترس فلج‌کننده است؛ یعنی زمانی که آن را حس کنیم، سر جایمان میخکوب می‌شویم و فکر می‌کنیم حتما باید ترس را برطرف کنیم تا بتوانیم به راهمان ادامه دهیم. پس آن‌قدر تصمیم گیری را به تعویق می‌اندازیم تا ترس و ریسک تصمیم گیری را به صفر برسانیم، اما مگر می‌شود به صفر برسد؟

اهمال کاری در تصمیم گیری ناشی از ترس، یک‌روی دیگر هم دارد. تصور کنید دردی در قفسه سینه خود حس می‌کنید. عقل حکم می‌کند هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید تا اگر خدای‌نکرده درگیر بیماری هستید، درمان را به‌موقع آغاز کنید. به نظر شما کسی که درگیر اهمال کاری ناشی از تصمیم گیری باشد چه می‌کند؟

او از “ترس” اینکه شاید بیماری خاصی داشته باشد، از دکتر رفتن اجتناب می‌کند؛ چون حتی اگر واقعا بیمار باشد، نمی‌خواهد با آن روبه‌رو شود. این فرد ترجیح می‌دهد بیماری‌اش به مراحل وخیم برسد، اما تصمیمی نمی‌گیرد که او را با واقعیت (بیماری) مواجه کند؛ زیرا از رویارویی با آن می‌ترسد.

(منبع)

نشانه‌های اهمال کاری در تصمیم گیری

ذهن یک اهمال کار مدام در حال فریب دادن او و پاک کردن صورت مسئله است.

نشانه بارز اهمالکاری در تصمیم گیری حس ترس است؛ اما “ترسیدن” یک مفهوم گسترده است و موارد زیادی را در بر می‌گیرد؛ ضمن آنکه برای درمان موثر اهمال کاری، باید نشانه‌هایش را به‌خوبی بشناسیم. شما دچار اهمال کاری در تصمیم گیری هستید اگر:

  • برای گرفتن تصمیمی که قبلا هم مشابه آن را گرفته‌اید، اضطراب دارید.
  • تصمیم‌گرفتن برای شما بی‌معنی است؛ زیرا معتقدید فارغ از نوع تصمیم، نتیجه همیشه منفی خواهد بود.
  • به دنبال یک پاداش روشن و آنی هستید؛ مثلا انتظار دارید همان روزی که از باشگاه برگشتید 2 کیلو کم کرده باشید!
  • نگران هستید که تصمیم عواقب بدی داشته باشد؛ پس کلا از تصمیم گیری اجتناب می‌کنید تا صورت‌مسئله پاک شود.
  • فکر می‌کنید صلاحیت کافی برای تصمیم گیری را ندارید.
  • حتی در گرفتن تصمیمات کوچک هم دچار نشخوار فکری و اضطراب می‌شوید.
  • کمال‌گرا هستید.
  • از انتقاد، واکنش منفی و سرزنش شدیدا می‌ترسید.
  • فکر می‌کنید اگر تصمیم گیری را به آخرین لحظه موکول کنید، تحت‌فشار تصمیمات بهتری خواهید گرفت.

(منبع)

دلایل ایجاد اهمالکاری در تصمیم گیری

ترس از اشتباه یکی از اصلی‌ترین عوامل اهمال کاری در تصمیم گیری است.

دلایل اهمال کاری در تصمیم گیری تقریبا مشابه هر نوع دیگری از اهمال کاری هستند:

  • تنبلی
  • ترس از روبه‌روشدن با عواقب تصمیم
  • نداشتن هدف یا برنامه
  • فقدان استراتژی و نظم
  • ناآگاهی
  • استرس
  • تجربه احساسات منفی در تصمیم‌گیری‌های قبلی
  • نداشتن اعتمادبه‌نفس
  • دیدگاه صفر و صدی
  • اهمال کاری ناشی از کمال گرایی
  • اهمال کاری ناشی از افسردگی
  • اهمال کاری ناشی از ADHD
  • ناکافی بودن پاداش تصمیم گیری و انجام کار در مقایسه با زحمتی که باید برایش بکشند.

(منبع: ieeexplore)

راه‌های کنترل ترس از تصمیم گیری

اولین قدم برای کنترل ترس از تصمیم گیری، کنترل احساساتمان در برخورد با نتایج منفی است.

اهمالکاری در تصمیم گیری مانند جرقه کوچکی است که آتش بزرگی بر پا می‌کند؛ مشکل از تصمیم‌نگرفتن شروع می‌شود و تا افسردگی و اضطراب و سایر اختلالات وخیم پیش می‌رود. برای درمان اهمال کاری در تصمیم گیری، باید به روان‌شناس مراجعه کنید؛ اما مطالعه موارد زیر خالی‌ازلطف نخواهند بود:

1_ بهبود اهمالکاری در تصمیم گیری با تغییر دیدگاه‌ها!

قدم اول شما برای کنترل اهمال کاری در تصمیم گیری، باید رسیدن به یک درک منطقی از تصمیم، میزان ارزش آن و شدت عواقبش باشد؛ به این درک برسید که اگر نتوانید یک فیلم مناسب برای تماشا پیدا کنید، به این معنا نیست که دنیا به آخر رسیده است یا شما یک احمق هستید که حتی نمی‌تواند یک فیلم انتخاب کند. زمانی که درمورد تصمیمات کوچک و روزانه‌ای مانند انتخاب فیلم این‌طور به مشکل بخورید و احساسات منفی را تجربه کنید، این باور در مغز شما نهادینه می‌شود که تصمیم گیری در هر زمینه‌ای برابر است با احساسات منفی مانند ترس، سرزنش و کلافگی. نتیجه؟ اهمال کاری در تصمیم گیری!

اهمال کاری در تصمیم گیری زمانی به اوج خود می‌رسد که ما با یک وظیفه بسیار دشوار و بسیار، بسیار مهم روبه‌رو باشیم. ما آن‌قدر در این چرخه گیر می‌کنیم که دیگر چاره‌ای جز تصمیم گیری نداشته باشیم. از آنجایی که میزان اهمیت یک تصمیم با احتمال به تعویق‌انداختن آن ارتباط مستقیم دارد، قدم اول برای بهبود اهمال کاری در تصمیم گیری تغییر دیدگاه و درک ما نسبت به ارزش کارها خواهد بود. (منبع: David Amerland)

2_ بهبود اهمالکاری در تصمیم گیری با کاهش تعداد تصمیم‌ها!

تصمیم گرفتن انرژی زیادی از ما می‌گیرد.

یکی از بهترین روش‌ها برای کنترل اهمال کاری در تصمیم گیری، کاهش تعداد تصمیماتی است که باید در طول روز بگیریم. هر تصمیمی که می‌گیریم (حتی اگر تصمیمان این باشد که تصمیم نگیریم!) یک پیامد انرژی دارد. اگر هر روزتان را در حالی شروع کنید که از قبل برایش برنامه‌ریزی نکرده‌اید، بخش بزرگی از انرژی ذهن شما درگیر برنامه‌ریزی لحظه‌ای خواهد شد و عملکرد شما کاهش پیدا می‌کند.

ضمن آنکه هر سوال، پاسخی می‌خواهد و هر پاسخ ما را ملزم به تصمیم گیری خواهد کرد. اگر این روند در طول روز مدام ادامه پیدا کند دچار خستگی، کلافگی و فرسودگی می‌شویم و کم‌کم اهمال کاری در تصمیم گیری سراغمان خواهد آمد. پس چه کنیم؟

  • از روز قبل یک برنامه کلی برای انجام کارهایتان بریزید.
  • تصمیم‌های کوچک و کم‌اهمیت را تبدیل به عادت و روتین کنید تا انرژی کمتری از شما بگیرند؛ به‌عنوان‌مثال، به‌جای اینکه هر روز فکر کنید صبحانه چه بخورم، یک برنامه غذایی ثابت داشته باشید.
  • قبل از شروع هر هفته، مشخص کنید کدام روزها باید ورزش کنید، سرکار بروید، دانشگاه بروید و غیره.

شاید این مسائل ساده به نظر بیایند، اما معمولا چیزهای ساده بیشترین اهمیت را دارند. انجام این کارها از تخلیه انرژی روزانه شما جلوگیری می‌کند و می‌توانید از آن انرژی برای انجام کارهای بزرگ و معنی‌دار استفاده کنید، نه کارهای کوچک و بی‌معنی.

3_ بهبود اهمالکاری در تصمیم گیری با حذف جایگزین‌ها!

اهمال کاری در تصمیم گیری زمانی اتفاق می‌افتد که شما ترجیح بدهید به جای روبه‌رویی با احساسات منفی، از آن‌ها فرار کنید.

Raymond Chandler یک نویسنده بسیار موفق بود که از اهمال کاری در تصمیم گیری رنج می‌برد؛ او نمی‌توانست تصمیم بگیرد در لحظه به سراغ نوشتن داستانش برود یا کار دیگری انجام دهد. او برای حل این مشکل، تکنیکی اختراع کرد که به زبان ساده می‌گوید: یا کاری که باید انجام بدهی را انجام بده، یا اصلا هیچ کاری نکن! به مراحل و قوانین این تکنیک توجه کنید:

  • کاری که اولویت دارد را شناسایی کنید و روی یک برگه بنویسید چرا این کار مهم است و اگر انجامش ندهید، چه عواقبی خواهد داشت.
  • شما مجبور نیستید حتما به انجام این کار بپردازید.
  • شما اجازه ندارید به جز این کار، کار دیگری انجام دهید!

یعنی اگر قرار است باشگاه رفتن را بپیچانید، حق ندارید به جایش کافه بروید، فیلم ببینید یا حتی کتاب بخوانید. این روش کمی نظم و درایت نیاز دارد و برای افرادی مناسب است که واقعا قصد تغییر دارند. برای شروع، می‌توانید از امروز برای فردا یک هدف مهم تعریف کنید و حدود 90 دقیقه زمان برای انجام آن اختصاص دهید. در این 90 دقیقه یا به کارتان می‌رسید، یا فقط می‌نشینید یک گوشه و به دیوار نگاه می‌کنید! این روش برای مدیریت اهمال کاری تحصیلی بسیار مفید خواهد بود.

4_ بهبود اهمالکاری در تصمیم گیری با حرکت قدم‌به‌قدم!

بهبود اهمال کاری یک فرایند زمان‌بر است و باید مرحله به مرحله درمان شود.

روش Next Action توسط David Allen در کتاب اخیرش معرفی شد. این روش می‌گوید هر زمان که احساس کردید اهمال کاری در تصمیم گیری به سراغتان آمده است، یک حرکت فیزیکی در جهت انجام آن کار یا گرفتن آن تصمیم انجام دهید. به‌عنوان‌مثال، شما نمی‌توانید تصمیم بگیرید از چه استراتژی بازاریابی در کسب‌وکار خود استفاده کنید. به‌جای اینکه مدام به آن فکر کنید و بیشتر مضطرب شوید، از روش Next Action استفاده کنید:

  • از جایتان بلند شوید و لپ‌تاپتان را به یک اتاق دیگر ببرید.
  • دفترتان را باز کنید و با رنگی که حس بهتری بهتان می‌دهد عنوان استراتژی بازاریابی را بنویسید.
  • در اینترنت برای انتخاب بهترین روش جست‌وجو کنید.

مهم نیست این اقدامات چقدر کوچک باشند، مهم این است که اقدامات فیزیکی این حس را به شما القا می‌کنند که یک‌قدم به انجام کار و گرفتن تصمیم نهایی نزدیک شده‌اید. همین گام‌های کوچک کم‌کم شما را به قله خواهند رساند. می‌پرسید چطور؟ به فلسفه روش Next Action توجه کنید:

اگر درگیر کاری باشید که ذهن شما آن را شدنی و قابل‌اجرا می‌داند، انرژی شما بالا می‌رود، فکرتان باز می‌شود و می‌توانید برای انجام هر کاری به خودتان انگیزه بدهید. (منبع: Boisestate)

(منبع 1، 2)

کلام آخر

به باور بسیاری، اهمال کاری در تصمیم گیری مرحله اول تبدیل‌شدن شما به یک اهمال کار است؛ وقتی آن قدر خودتان را قابل ندانید که یک تصمیم ساده بگیرید، مسلماً دچار اضطراب، افسردگی و سایر اختلالات خواهید شد. اهمال کاری در تصمیم گیری در کودکان و نوجوانان نیز دیده می‌شود. باتوجه‌به اینکه محرک اصلی این مشکل ترس است، توصیه می‌کنیم حتما پیگیر این مشکل باشید و با یک متخصص مشورت کنید.

منابع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *