6 تفاوت اهمال کاری و تنبلی + راهکار مقابله با اهمالکاری و تنبلی

شاید ADHD داری!

تمرکز پایین، اهمال‌کاری، خستگی، تصمیم‌های هیجانی، حافظه ضعیف و… اگر اینا رو داری، شاید مشکلت ADHD باشه!

تفاوت اهمال کاری و تنبلی در چیست؟ به طور خلاصه:

اگر شما دوست دارید کارهایتان را انجام بدهید؛ اما می‌ترسید و آن‌ها را عقب می‌اندازید و در لحظه آخر انجام می‌دهید یعنی اهمال کار هستید.

اما اگر انجام کارها به نظرتان وقت تلفی است؛ یعنی شما تنبل هستید!

اما نگران نباشید؛ در ادامه مطلب راهکارهایی هم برای مقابله اهمال کاری و هم تنبلی آورده‌ایم.

اهمال کاری چیست؟

تعریف اهمال کاری

در زبان ساده اهمال کاری یعنی:

به عقب انداختن انجام کارها بدون دلیل منطقی در صورتی که فرد می‌داند این تاخیر، بر روند زندگی‌اش تاثر منفی خواهد گذاشت.

در اهمال کاری شما کارهایی که اهمیت کم‌تری دارند را زودتر انجام می‌دهید و از انجام ندادن کارهای مهم‌تان احساس گناه می‌کنید. اهمال کاری انواع گوناگونی دارد مثل اهمال کاری تحصیلی که شما می‌دانید فردا امتحان دارید و باید درس بخوانید اما در اینستاگرام مشغول دیدن استوری و پست دیگران می‌شوید.

اگر شما اهمال کار باشید، احتمالا پیش آمده جمله‌های زیر را با خود گفته‌ باشید:

  • از شنبه به باشگاه می‌روم.
  • از ترم بعد به خوبی درس می‌خوانم.
  • این مطلب را ذخیره کنم، بعدا آن را می‌خوانم.
  • یکم در شبکه‎‌های اجتماعی، مثل اینستاگران و توییتر می‌گردم و سپس کارهایم را می‌کنم.
  • فردا که بیدار شدم اتاقم را مرتب می‌کنم.

در مقاله اهمال کاری چیست؟ به طور کامل آنچه که از اهمال کاری باید بدانید توضیح داده‌ایم. ولی در اهمال کاری و شکست آن، مهم است که شما ریشه اهمال کاری‌تان را شناسایی کنید؛ تا به خوبی بتوانید با اهمال کاری مبارزه کنید.

بیشتر بخوانید:

دلایل ایجاد اهمال کاری

اهمال کاری در همان لحظه‌ای که کاری را عقب می‌اندازید، ممکن است به شما حس خوبی بدهد؛ اما در دراز مدت باعث افزایش استرس شما می‌شود و همچنین شما را نسبت به توانایی‌های خودتان بدبین می‌کند. قدم اول مقابله با اهمال کاری این است که شما بدانید به چه دلیل کارهایتان را عقب می‌اندازید.
اهمال کاری دلایل گوناگونی دارد، که 5 مورد از مهم‌ترین دلایل اهمال کاری عبارتند از:

  1. عدم باور به توانایی‌های خود: وقتی شما به خودتان باور نداشته باشید، فکر می‌کنید از پس کارها بر نمی‌آیید و چه چیزی بهتر از به تعویق انداختن کارها؟
  2. ترس و اضطراب: زمانی که از نتیجه کاری می‌ترسید، انجام دادن آن را نیز عقب می‌اندازید؛ مثلا شما به دکتر نمی‌روید چرا که می‌ترسید بیماری خاصی داشته باشید.
  3.  ‌اضطراب اجتماعی: اگر شما از قضاوت دیگران بترسید یا از دیگران خجالت بکشید، بعضی کارهای خود را به عقب می‌اندازید. وقتی کاری نکنید، قضاوت هم نمی‌شوید.
  4. کمال‌گرایی: انسان‌های کمالگرا کارهای خود را عقب می‌اندازند، زیرا می‌ترسند نتوانند به بهترین حالت ممکن آن را انجام بدهند.
  5. حواس پرتی: زمانی که تمرکز لازم را نداشته باشید، از کاری به کار دیگر می‌پرید.

در مقاله دلایل اهمال کاری چیست؟ 10 دلیل اهمال کاری را به طور کامل برای شما نوشته‌ایم. اگر فکر می‌کنید اهمال کاری شما دلیل دیگری دارد حتما به مقاله دلایل اهمال کاری چیست؟ سر بزنید.

با گسترش تکنولوژی و افزایش عوامل حواس‌پرتی، اهمال کاری نیز بیشتر شده است. پس شما تنها انسان اهمال کار روی کره‌ی زمین نیستید. میلیون‌ها انسان اهمال کار وجود دارد؛ مهم این است که آن را درمان کنید. (منبع)

تنبلی چیست؟

تفاوت اهمال کاری و تنبلی

همه‌ی ما در زندگی روز‌هایی را داشته‌ایم که حوصله‌ی انجام کارهایمان را نداشته‌ایم؛ اما داشتن استراحت کوتاه مدت تنبلی نامیده نمی‌شود. شما زمانی تنبل نامیده می‌شوید که :

شما در دراز مدت، آگاهانه از زیر انجام دادن کارهایتان در بروید و مسئولیت کارهایتان را نپذیزید.

افراد تنبل اغلب بی‌انگیزه، بی‌انرژی و فاقد اشتیاق هستند. افراد اهمال کار ناخودآگاه کارهایشان را عقب می‌اندازند اما افراد تنبل با میل خودشان انجام کارهایشان را نادیده می‌گیرند. آن‌ها معتقدند بعضی کارها وقت تلفی است. مثلا یک فرد تنبل می‌داند که باید اتاق خود را جمع کند اما دراز می‌کشد و با دوست خود ساعت‌ها حرف می‌زند. (منبع)

بیشتر بخوانید:

تفاوت اهمال کاری و تنبلی چیست؟

هنوز نمی‌دانید اهمال کار هستید یا تنبل؟ ما در ادامه با شش تفاوت تنبلی و اهمال کاری همراه شما هستیم.

1_ قصد

یک فرد اهمال کار وقتی کارهای خود را عقب می‌اندازد، قضدش این نیست که کار خود را هبچ وقت انجام ندهد. فقط اول سراغ کارهای کوچک و غیر مهم خود می‌رود و در نهایت به سراغ کار مهم خود می‌رود اما انسان‌های تنبل قصدشان از عقب انداختن کار، انجام ندادن آن است. آن‌ها به دنبال راهی هستند تا کلا از زیر انجام دادن کار در بروند و یا در کارهایی شرکت می‌کنند که با کم‌ترین تلاش نتیجه بگیرند. قصد افراد اهمال کار و تنبل از عقب انداختن کارها متفاوت است.

2_ دلیل

یکی دیگر از تفاوت اهمالکاری و تنبلی این است که دلیل انسان اهمال کار از عقب انداختن کارهایش، ناامیدی یا شک داشتن به توانایی‌های خود است در حالی که انسان تنبل برای انجام ندادن کارهای خود، دلیل‌های الکی دارند و انجام کارها را اتلاف وقت می‎‌‌دانند و ترجبح می‌دهند به کارهای سرگرم‌کننده و لذت‌بخش مشغول شوند.

3_ آگاهی از نتیجه

اهمال کاران با علم بر این که انجام ندادن یک کار چه عواقبی خواهد داشت، کار خود را عقب می‌اندازند و در نهایت با تحمل استرس و نگرانی بیشتر در دقیقه نود کار خود را انجام می‌دهند اما انسان‌های تنبل به نتیجه‌ای که انجام ندادن کار برایشان خواهد داشت بی‌توجه هستند و حتی به پیامد منفی آن بی‌توجه هستند. آن‌ها انگیزه‌ای برای انجام کار و جلوگیری از ضرر ندارند.

4_ اراده

یکی تفاوت اهمال کاری و تنبلی ، اراده است. افرادی که اهمال کار هستند، می‌خواهند کارهای خود را تمام کنند؛ اما به دلیل کمالگرایی یا اعتماد نداشتن به توانایی‌های خود، انجام کار خود را عقب می‌اندازند در صورتی که افراد تنبل کارهای خود را انجام نمی‎دهند؛ چون فکر می‌کنند ارزش وقت آن‌ها بیشتر از آن است که بعضی کارها را انجام بدهند.

5_ پذیرش کمک از دیگران

افراد تنبل وقتی دیگران به آن‌ها پیشنهاد کمک می‌دهند، استقبال می‌کنند و کار را به طور کامل به دیگران واگذار می‌کنند. آن‌ها از خالی کردن شانه از زیر بار مسئولیت خوششان می‌آید. انسان‌های اهمال کار اما در مقابل پبشنهاد کمک دیگران، مقاومت می‌کنند. آن ها فکر می‌کنند، تمام یک کار را باید خودشان انجام بدهند و اگر کس دیگری مسئولیت کار را قبول کند، احساس گناه می‌کنند که خودشان کار را به پایان نرسانده‌اند.

6_ پذیرش شکست

ششمین تفاوت اهمال کاری و تنبلی در این است که فرد اهمال کار شکست را نمی‌پذیرد و تا آخرین لحظه برای بهتر شدن کارش تلاش می‌کند. در صورتی که فرد تنبل، شکست را قبول می‌کند. فرد تنبل هیچ انگیزه‌ای برای تلاش کردن ندارد و اگر به مشکلی بخورد به جای حل آن، به شکست تن می‌دهد. (منبع)

بیشتر بخوانید

چرا اهمال کاری و تنبلی با هم اشتباه گرفته می‌شوند؟ (شباهت‌ها)

جدای تفاوت اهمالکاری و تنبلی ، این دو شباهت‌هایی نیز دارند. در ادامه شباهت‌هایی که تنبلی و اهمال کاری دارند را با هم بررسی می‌کنیم.

1_ تاثیر منفی بر زندگی

هم تنبلی و هم اهمال کاری هر دو بر زندگی اثر منفی دارند. زمانی که کارها را عقب می‌اندازید، استرس، ناامیدی و احساس بی‌کفایتی به شما دست می‌دهد.

هر بار تکرار تنبلی یا اهمال کاری به معنای تکرار این احساسات است. در دراز مدت این احساسات منفی بر عملکرد فرد تاثیر منفی می‎‌گذارد. تاثیر منفی هم در زندگی فرد و هم بر شغل او است. (منبع)

2_ تکرار الگوی شکست

شباهت دیگر اهمال کاری و تنبلی این است که آشنا شدن با شکست شما را در یک الگوی تکراری می‌اندازد. انگار شکست برای شما قبحش ریخته می‌شود و دیگر به این حس ناامیدی و شکست عادت می‌کنید و هر چند وقت یکبار در این الگو یا چرخه عقب انداختن کار و ناامیدی و شکست می‌افتید. (منبع)

3_تلاش برای تغییر

برای تغییر تنبلی و اهمال کاری تلاش نیاز است. هر دو ویژگی با تلاش خود انسان و تغییر باورها صورت می‌گیرد. برای آن که بتوانید از الگوی تنبلی و شکست خارج شوید؛ نیاز است به افکار و عادت‌های غلطی که دارید، توجه کنید و برای تغییر آن‌ها قدم بردارید. (منبع)

راه کاهش تنبلی

حالا که با تفاوت اهمال کاری و تنبلی آشنا شدید؛ بهتر برویم سراغ تغییر این عادت بد یعنی تنبلی.

1_ اهداف واقع بینانه برای خود مشخص کنید

برای آنکه انگیزه لازم برای شروع کارهایتان داشته‌ باشید؛ باید اهداف قابل دسترسی انتخاب کنید. اهداف بزرگ خود را نیز به هدف‌های کوچک تبدیل کنید. هدف‌های کوچک همان قدم‌های پیوسته‌ای هستند؛ که برای رسیدن به هدف برمیدارید. (منبع)

2_ سازگار و انعطاف‌پذیر باشید

در یکی از تحقیقات دانشگاه هاروارد، میلکمن عنوان کرد:

دو گروه از کارمندان را به یک ماه ورزش کردن، تشویق کردند. در ابتدا فکر می‌کردند؛ کسانی که سختگیرانه عمل می‌کنند، موفق خواهند شد اما دیده شد که گروهی که به خود سخت نمی‌گرفتند و انعطاف پذیر بودند، موفق‌تر عمل کردند. آن‌ها از هر زمانی برای ورزش کردن استفاده کردند.

از تحقیق بالا نتیجه می‌گیریم که برای شکست تنبلی نباید سخت‌گیر بود بلکه باید انعطاف‌پذیر بود و از هر فرصتی برای تغییز تنبلی استفاده کرد. به طور مثال اینجور نباشید که من باید فقط صبح‌ها ورزش کنم و اگر نشد؛ دیگر ورزش نمی‌کنم. از هر زمان کوچک خود استفاده کنید. (منبع)

3_ رفتار را تغییر بدهید

برای آن که بتوانید؛ تنبلی را شکست بدهید باید رفتارها را جایگزین کنید. مثلا اگر همیشه شب‌ها قرار است اتاقتان را تمیز کنید، اینبار بگویید صبح اتاقم را تمیز می‌کنم. رفتارها را تغییر بدهید؛ تا الگوها شکسته شوند. (منبع)

راه‌های کنترل اهمال کاری چیست؟

اگر تا اینجا به این نتیجه رسیدید که اهمال کار هستید و نه تنبل و با تفاوت اهمال کاری و تنبلی آشنا شدید؛ در ادامه مطلب با ما باشید که راه‌های مقابله با اهمالکاری را با هم بررسی کنیم.

1_ کارت را شروع کن، همین حالا

بهترین راه مقابله با اهمال کاری این است که کاری که از آن میترسبد و آن را به عقب می‌اندازید را شروع کنید. هر چه تکلیف و پروژه داری؛ کنار بگذارید و آن کاری که عقب می‌اندازید را شروع کنید. (منبع)

2_ منظم‌تر باشید

اهمال کاری و برنامه ریزی

برای آن که بتوانید با اهمال کاری مبارزه کنید، باید برنامه‌ریزی کنید. با برنامه‌ریزی دقیق منظم می‌شوید؛ چرا که مدیریت زمان می‌تواند رفتار اهمال کاران را محدود کند. در برنامه خود اول کارها را اولویت بندی کنید؛ سپس بر اساس اولویت‌تان شروع کنید به انجام دادن کارهایتان. (منبع)

3_ نشانه‌های خطر را بشناسید

نشانه‌هایی که شما را به سمت به عقب انداختن کارها سوق می‌دهد را بشناسد. سعی کنید؛ در برابر این نشانه‌ها مقاومت کنید و تسلیم‌شان نشوید. به عنوان مثال ممکن است تصمیم به درس خواندن بگیرید؛ اما تلفن همراه هر بار شما را وسوسه کند و شما تلفن‌همراهتان را به دست بگیرید. تلفن‌همراه باعث می‌شود درس خواندن را به تعویق بیاندازید. وظیفه شما در چنین موقعیتی این است که تلفن را دور کنید و با وسوسه بجنگید. (منبع)

4_عوامل حواس‌پرتی را دور کنید

چیزهایی که حواستان را پرت می‌کند، بشناسید و از آن‌ها دوری کنید. مثلا اگر تلویزیون باعث می‌شود؛ شما درس نخوانید، پس کنار تلویزیون ننشینید. اگر کنار دوست درس خواندن شما را به حرف زدن می‌کشاند، پس تنهایی درس خواندن را امتحان کنید

چند مورد دیگر از راه‌های کنترل اهمال کاری

  • انگیزه خود را بالا ببرید.
  • فهرستی از کارهای روزانه خود داشته باشید.
  • بین کارهایتان وقت استراحت در نظر بگیرید.
  •  خودتان را برای انجام هر کار حتی کوچک تشویق کنید.

در مقاله درمان اهمال کاری نکات بیشتری را برای شما نوشته‌ایم؛ حتما به آن سر بزنید.

کلام آخر

در این مقاله متوجه شدیم که تفاوت اهمال کاری و تنبلی چیست. گفتیم که اگر شما انگیزه انجام دادن کارهایتان را دارید ولی می‌ترسید آن‌ها را انجام بدهید، یعنی اهمال کار هستید نه تنبل. برای آن که بتوانید از اهمال کاری و تنبلی فاصله بگیرید؛ نیاز است که عادت‌هایتان را تغییر بدهید. تغییر عادت زمان میبرد پس ناامید نشوید و ادامه بدهید.

منابع

mcleanhospital

virtuemap

knowablemagazine

verywellmind

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *