عدم تمرکز در کودکان

عدم تمرکز در کودکان

کودکان گاهی اوقات نمی‌توانند تمرکز کنند و بی‌قرار هستند. تا زمانی که این ویژگی دائمی و مشکل‌ساز یک کودک نشده است، همه چیز عادی است. نگرانی زمانی آغاز می‌شود که اغلب اوقات کودک شما تمرکز ندارد. اینجا است که ممکن است که از خود سؤال کنید آیا کودکم مشکل تمرکز دارد یا خیر. برای این که بدانید نشانه‌های عدم ترکز در کودکان چیست و چگونه می‌توانید به کودک خود کمک کنید تا تمرکز بهتری داشته‌ باشد، با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

نشانه‌های عدم تمرکز در کودکان چیست؟

همه‌ی کودکان در زمان‌هایی ممکن است تمرکز لازم را نداشته‌ باشند. اما برای آن که بگویید کودک من تمرکز لازم را ندارد یا تمرکز پایین دارد، باید به مجموعه‌ای از نشانه‌ها توجه کنید. در صورتی که کودک شما چند نشانه عدم تمرکز در کودکان را با هم داشت، زمان آن است که توجه بیشتری نشان بدهید.

نشانه‌های عدم تمرکز در کودکان که باید به آن‌ها توجه کنید، شامل موارد زیر است:

  • دشواری در تمرکز بر یک فعالیت و پایان ندادن به آن
  • دشواری در نظم بخشی به کارها و زمان‌بندی
  • پرخاشگری و  تکانشگری بیش از حد
  • دشواری در گفتار و ارتباطات
  • عدم توجه به جزئیات
  •  فراموشی مکرر
  • حواس پرتی
  • بی قراری
  • نامرتب بودن 

 چه عواملی باعث عدم تمرکز در کودکان می‌شود؟

ممکن است متوجه شده باشید که حواس کودکتان به راحتی پرت می‌شود یا برایش سخت است یک جا بنشیند و بی قرار است. نشانه های عدم تمرکز در کودکان می‌توانند ناشی از ADHD باشد؛ اما ممکن دلایل دیگری هم باعث کاهش دامنه توجه کودکتان شده باشد. اول با ADHD به عنوان یک عامل رایج عدم تمرکز در کودکان آشنا می‌شویم و سپس به بقیه‌ی موارد می‌پردازیم.

1ـ ADHD

عدم تمرکز در کودکان adhd

دکتر Benedetto Vitiello، روانپزشک و متخصص سلامت روان کودک در NIH می گوید:

کودکان مبتلا به ADHD در عملکرد خود در مدرسه، با دوستان، در فعالیت‌ها، در خانه یا در جامعه دچار مشکل می‌شوند. بیش فعالی یا عدم تمرکز کودک شدید است و کودک را از درگیر شدن در فعالیت های مورد انتظار متناسب با رشد خود باز می‌دارد.(منبع)

یکی از علائم رایج ADHD (اختلال کمبود توجه/بیش فعالی) در کودکان ناتوانی در تمرکز و دقت طولانی بر انجام یک کار است. کسانی که ADHD دارند به راحتی حواسشان پرت می شود و به سختی می‌توانند به یک فعالیت یا کار خاص توجه مداوم نشان دهند. (منبع)

2ـ اضطراب داشتن

مشکل در تمرکز یکی از علائم رایج اضطراب است. به طور مثال فرزند‌ شما امتحان دارد و مضطرب می‌شود. در این حالت فرزند شما می‌خواهد تمرکز کند ولی به جای تمرکز روی مطالعه برای امتحان، به احتمال شکست در امتحان تمرکز می‌کند. هنگامی که بچه‌ها نگران هستند به سختی می‌توانند توجه و تمرکز  خود را معطوف کنند. (منبع)
سایر علائم استرس که دانستن‌شان کمک می‌کند بهتر متوجه شوید عدم تمرکز در کودکان از استرس است :

  • احساس عصبانیت، غمگینی یا ترس
  • تغییرات در اشتها
  • تغییرات در انرژی و علایق
  • مشکلات خواب
  • مسائل فیزیکی مانند درد

3ـ خواب ناکافی

تاثیر خواب بر تمرکز

برای اینکه بچه ها در بهترین حالت خود باشند، باید حداقل هشت تا دوازده ساعت هر شب بخوابند. کسانی که به اندازه کافی نمی‌خوابند طبیعتاً نمی‌توانند به خوبی روی کارهایی که در دست دارند تمرکز کنند.

کمبود خواب در کودکان عوارض زیر را هم به دنبال دارد :

  • مشکلات توجه
  • اختلال در عملکرد مدرسه
  • بد رفتاری

4ـ تروما یا همان تجربه‌های فراموش نشده!

زمانی که کودک اتفاق سخت و استرس‌زایی را پشت سر گذاشته باشد، می‌تواند درگیر تروما شود. تروما باعث کاهش دقت و توجه می‌شود. کودکِ درگیر تروما، عصبی است و پرش های ذهنی دارد. نشانه‌های تروما ممکن است با ADHD اشتباه گرفته شود. اما شما به عنوان والدین کودک به تجربه‌هایی که کودک خود پشت سر گذاشته‌است توجه کنید. برای گذر از تجربه‌های ناگوار همراه کودک خود باشید.

بعضی از احساسات و علائم احساسی تروما عبارت است از:

  • پریشانی ذهن
  • از دست دادن تمرکز
  • خشم، تحریک پذیری و تغییرات خلق و خو
  • اضطراب و ترس
  • دور شدن از دیگران و انزوای اجتماعی
  • احساس غم یا بی‌پناهی
  • کرختی و نداشتن انرژی ذهنی

5ـ OCD

یکی دیگر از مواردی که با ADHD اشتباه گرفته می‌شود، OCD است؛ چرا که این افراد نیز دامنه‌ی توجه کوتاهی دارند. افراد مبتلا به OCD  مانند کسانی هستند که می‌خواهند دو برنامه‌ی تلویزیونی را همزمان با هم نگاه کنند. در این صورت به هیچ کدام از برنامه‌های تلویریون نمی‌توانند درست توجه کنند. در افراد مبتلا به OCD صدای ترس‌ از اتفاقات نیفتاده، بلندتر از صدای اتفاقات زندگی واقعی ست.(منبع)

6ـ جلب نظر والدین

رفتار منفی و نادرست، روشی رایج برای کودکان برای جلب توجه والدین است. انجام ندادن کارها و تمرکز نکردن اغلب راهی برای جلب توجه آنهاست. چرا که در این صورت والدین برای تصحیح کار کودک باید به کودک خود توجه کنند. به این روش کودک توجهی که باید دریافت کند را سعی می‌کند به دست بیاورد.

7ـ اختلال یادگیری

بچه‌های درگیر اختلال یادگیری، در مدرسه با مشکل روبرو هستند چرا که هر بار شکست در انجام تکالیف آن‌ها را ناامید و نگران می‌کند. ناامیدی و نگرانی عدم تمرکز را به دنبال دارد. این کودکان آن قدر ناامید می‌شوند که به شکست بیشتر از آموزش فکر می‌کنند و تمرکز برایشان سخت می‌شود.

8ـ شرایط خانوادگی

بعضی از دانش آموزان شرایط خانوادگی خوبی ندارند. وجود مشکلات در خانواده مانند طلاق والدین، بیماری یکی از اعضای خانواده و … باعث اختلال در روند تفکر و تمرکز می‌شود. تمرکز و شرایط ذهنی یک فرد به هم وابسته و مرتبط هستند.

9ـ اعتیاد به چیزهای دیگر

دلیل عدم تمرکز در کودکان

بعضی از کودکان به موبایل، تلویزیون و یا اینترنت وابستگی دارند. وابستگی به هر چیزی باعث می‌شود ذهن تمرکز لازم برای انجام کارها را نداشته‌باشد. (منبع)

10ـ غم و اندوه

اگر اتفاق تلخی در خانواده رخ داده است(مانند مرگ یکی از عزیزان)، می تواند بر تمرکز فرزند شما تأثیر منفی بگذارد.

11ـ وظایف دشوار

اگر فرزند شما وظایف مورد نظر را  بسیار دشوار یا چالش برانگیز بداند، نمی تواند به خوبی روی آن‌ها تمرکز کند.

 علائم عدم تمرکز ناشی از بیش فعالی چیست؟

پس از بررسی نشانه‌های عدم تمرکز در کودکان اگر به ADHD شک کرده‌اید، نشانه‌های بیشتری را پیگیری کنید و بررسی کنید که فرزند شما نشانه‌های دیگری از ADHD را نیز نشان می‌دهد یا خیر!

به طور معمول، کودکان مبتلا به ADHD مشکلات زیر را دارند:

  • توجه نکردن: کودکان داری ADHD برایشان مشکل است که روی کارها تمرکز و دقت کنند.
  • بیش فعال بودن: برای این کودکان سخت است که  مدت طولانی بی‌حرکت بنشینند.
  • کنترل تکانه‌ها: ممکن است قبل از فکر کردن، چیزهایی را بگویند یا انجام دهند
  • فراموشی: در به خاطر سپردن چیزهایی که به تازگی رخ داده‌ است مشکل دارند.
  • ناتوانی در تصمیم گیری: به سختی می‌توانند تصمیم بگیرند که چه کاری انجام بدهند.
  • اشتباهات ناشی از بی‌دقتی: این کودکان اشتباهات واضحی را از روی بی‌دقتی انجام میدهند.

 5 راهکار برای کاهش عدم تمرکز هنگام درس خواندن

یکی از مشکلاتی که هر والدینی را نگران می‌کند، عدم تمرکز در کودکان هنگام درس خواندن است. برای والدین مهم است که کودکان به خوبی درس‌هایشان را یادبگیرند تا در آینده موفق شوند. عدم تمرکز در کودکان ابتدایی پایه‌ی درسی آن‌ها را ضعیف می‌کند و آینده‌شان را به خطر می‌اندازد. خوشبختانه برای درمان عدم تمرکز در کودکان برای درس خواندن و افزایش تمرکز و کنترل ذهن راهکارهایی وجود دارد که می‌توانید آن‌ها را امتحان کنید.

1ـ ایجاد یک محیط آرام برای درس خواندن

برای درس خواندن نیاز است محیط شما به دور از هیاهو باشد. هر وسیله‌ی که باعث حواس پرتی شود باعث عدم تمرکز در کودکان می‌شود.

2ـ تعیین زمان‌ برای استراحت

یکی از عواملی که باعث عدم تمرکز در کودکان می‌شود، اختصاص ندادن زمان استراحت در بین درس خواندن است. باید زمان مشخصی برای استراحت در نظر بگیرید تا کودک به خوبی تمرکز کند.

3ـ ایجاد برنامه روزانه محدود و منظم برای کودکافزایش تمرکز

کودکان مبتلا به ADHD اگر برنامه روزانه‌ی مشخصی داشته‌باشند، بهتر می‌توانند تمرکز کنند. برنامه‌ی روتینی را برای روزهای فرزندتان مشخص کنید. زمان انجام تکالیف، خواب و کارهای شخصی‌ فرزند را بنویسید تا فرزند شما مجبور نباشد به این فکر کند که چه کاری را چه زمانی انجام بدهد و گیج شود. اگر کودک شما نمی‌تواند کار را شروع کند، برای آن کار برنامه ریزی کنید. کار را به قسمت‌های کوتاه‌تر و کمتر تقسیم کنید. تقسیم کار به کودک کمک می‌کند تا راحت‌تر وظایفش را انجام بدهد. همچنین بهتر است در پایان روز یک فعالیت لذت بخش را برای کودک تعیین کنید؛ مثلا دیدن کارتون موردعلاقه‌اش، انجام یک بازی خانوادگی و …

4ـ استفاده از تکنیک‌های یادگیری مؤثر

برای افزایش دقت و مشارکت در درس می‌توانید به فرزندتان کمک کنید که نمودار و خلاصه برای درس بنویسد.

5ـ تشویق به خواندن مطالب مورد علاقه‌ی کودک

زمانی که کودک علاقه داشته باشد، بهتر هم می‌تواند تمرکز کند. سعی کنید برای آموزش کودک مطالبی را در نظر بگیرید که مورد علاقه‌اش باشد.

8 راهکار افزایش تمرکز در کودک بیش فعال

عدم تمرکز در کودکان گاهی ناشی از بیش فعالی‌ست. دقیقه‌ای خودتان را جای کودک بیش فعال که نمی‌تواند تمرکز کند بگذارید؛ آن وقت شما هم برای انجام تکالیف، انجام کارهای روزانه و ارتباط با دیگران به مشکل بر می‌خورید! با انجام یک‌سری تمرین می‌توانید فشار‌های روی کودک بیش فعال را کاهش بدهید. توجه کنید که این راهکارها برا اثربخشی بیش‌تر، باید به صورت مداوم و مستمر تکرار شوند. سریع ناامید نشوید و ادامه بدهید تا عدم تمرکز در کودکان کاهش یابد.

1ـ ورزش‌های پرتحرک را در برنامه روزانه کودک قرار دهید

ورزش و تمرکز در کودکان

کودکان مبتلا به ADHD انرژی بی‌پایانی دارند. از این انرژی استفاده کنید و کودک را به ورزش‌ها و بازی‌های جذاب تشویق کنید. WebMD توصیه می‌کند که کودکان ADHD، شصت دقیقه در روز را صرف انجام ورزش‌های پرتحرک کنند؛ ورزش‌هایی که نیاز به دقت و تمرکز روی حرکات بدن دارند، مانند ژیمناستیک یا رقص، به تقویت دقت و تمرکز کمک می‌کنند. همچنین اگر از نظر جسمی کودکتان بی‌قرار است، پیاده‌روی را فراموش نکنید. پیاده‌روی سرشار از حس خوب و لذت است. ورزش دوپامین را آزاد می کند که مغز ADHD  کودک شما شدیداً به آن نیاز دارد و می تواند به تقویت کنترل تکانه و به عملکرد بهتر کمک کند. (منبع)

2ـ نگذارید کوذک چند کار را همزمان انجام دهد

مغز ما برای انجام دو یا چند کار به طور هم‌زمان طراحی نشده است. کاری که ما در واقع انجام می‌دهیم تغییر از یک کار به کار دیگر است که یعنی هر دو کار را ناقص انجام می‌دهیم. برای مقابله با عدم تمرکز در کودکان، در یک زمان خاص تنها یک کار را برای انجام دادن مشخص کنید.

3ـ وقت گذراندن در طبیعت را جدی بگیرید!

پژوهشی که در سال 2017 منتشر شد، بیش از 1000 کودک را از بدو تولد تا 7 سالگی مورد بررسی قرار داد. این مطالعه می‌خواست بررسی کند که آیا قرار گرفتن در طبیعت و  وجود فضای سبز در خانه و محل زندگی چه تاثیری بر توجه کودکان می‌گذارد. این مطالعه نشان داد که طبیعت می تواند برای رشد مغز مفید باشد و ممکن است توجه را در کودکان بهبود بخشد. علاوه بر این می‌تواند روحیه آنها را تقویت کند و روابط اجتماعی کودکان را افزایش دهد. (منبع)

پس ایجاد یک فضای سبز را دست کم نگیرید! با گیاهان آشتی کنید و حداقل گلدان‌‌هایی در خانه خود نگهداری کنید.

4ـ بازی با کارت‌ها یکی از بازی‌های مناسب برای افزایش تمرکز است

تعدادی کارت با شکل مختلف را روی میز قرار بدهید و به کودکتان فرصت بدهید که با دقت به این کارت‌ها نگاه کند. کارت‌ها را برگردانید و سپس بخواهید به ترتیب هر چه روی کارت‌ها دیده است برایتان تکرار کند. هر بار سعی کنید تعداد کارت‌ها را بیشتر و بازی را دشوارتر کنید. هر بار دقت به کارت‌ها، مغز کودک شما را به سمت تمرکز هدایت می‌کند.

5ـ بازی جستجوی کلمات و جدول‌های متقاطع را با کودک انجام دهید

زمانی که کودک به جدولی از حروف در هم ریخته توجه می‌کند و تلاش می‌کند کلمات معنادار پیدا کند، علاوه بر این‌که آن که فعالیت لذت بخشی را انجام می‌دهد، تمرکز هم می‌کند. بازی‌های ساخت و پیدا کردن کلمات به کودکتان کمک می‌کند واژه‌های بیشتری یادبگیرند و توجه و تمرکز بهتری داشته‎‌باشند.

6ـ برای کودک داستان‌های جذاب بخوانید

 رشد__حافظه_تمرکز_

برای کودکتان قصه بخوانید. قصه خواندن به فرزند شما اجازه می‌دهد دنیای دیگری را تجربه کند و برای ورود به این دنیا باید تمرکز کند و فضا را در ذهن خود بسازد. سپس از داستان سؤال بپرسید. داستان‌خوانی به رشد حافظه و تمرکز کمک می کند. (منبع)

7ـ ذهن آگاهی و تصویرسازی مثبت را امتحان کنید

با کودکتان تنفس‌ آرام را تمرین کنید. در همین حین سعی کنید به فرزندتان کمک کنید تا تصاویر زیبا و آرام بخش را در ذهن خود به تصویر بکشد. آرام‌شدن ذهن به تقویت تمرکز کمک می‌کند.

8ـ برای کودک موسیقی‌های آرام بگذارید

یکی از ساده‌ترین راهکارها برای افزایش تمرکز کودک، پخش کردن یک موسیقی آرام در حین انجام تکالیف است. موسیقی‌های بی‌کلام یا صداهایی از طبیعت مانند صدای آب، دریا و … را امتحان کنید. برخی تحقیقات نشان می‌دهند که گوش دادن به موسیقی‌های آرامش بخش بدون کلام می‌توانند در افزایش دفت و تمرکز مؤثر باشند.

کلام آخر

برای کمک به کودکی که در تمرکز مشکل دارد، با یک روانشناس صحبت کنید تا تشخیص درست و دقیق برای عدم تمرکز فرزندتان بدهد. تشخیص درست اولین و مهم‌ترین قدم در درمان عدم تمرکز در کودکان است. چرا که عوامل گوناگونی می‌توانند به عدم تمرکز در کودکان دامن بزنند. پس از تشخیص درست، صبر و انگیزه داشته باشید و در کنار فرزندتان باشید تا بهبود حاصل شود. حمایت والدین دلگرمی و آرامش خاطری می‌دهد که درمان را موثرتر می‌کند.

منابع: