اضطراب جنسی

اضطراب جنسی چیست؟ علائم، دلایل و 16 راهکار درمانی

شاید ADHD داری!

تمرکز پایین، اهمال‌کاری، خستگی، تصمیم‌های هیجانی، حافظه ضعیف و… اگر اینا رو داری، شاید مشکلت ADHD باشه!

به گزارش وب‌سایت Clevelandclinic، مطالعات نشان می‌دهند اختلال عملکرد جنسی فراتر از آن چیزی است که انتظار داریم. این اختلال 25 درصد از مردان و 16 درصد از زنان را گریبان‌گیر خود می‌کند؛ اما اضطراب جنسی چیست؟ این اضطراب به نگرانی در مورد عملکرد، سلامت جنسی، آسیب‌های گذشته و مشکلات رابطه مرتبط است. ما در این مقاله می‌خواهیم درباره اضطراب جنسی، دلایل، علائم و نحوه درمان آن صحبت کنیم.

اضطراب جنسی چیست؟

آشنایی با اضطراب جنسی

اضطراب جنسی نوعی اضطراب است که شامل ترس، عصبی‌بودن یا نگرانی بابت برقراری رابطه جنسی می‌شود. اضطراب جنسی می‌تواند علاوه‌بر ترس از قضاوت یا تجربیات گذشته، به‌دلیل باور‌های فرهنگی و مذهبی در جامعه درباره رابطه جنسی ایجاد شود. افراد زیادی به‌دلیل این نوع اضطراب از برقراری ارتباط لذتی نمی‌برند و درگیر تنش‌های مختلفی هستند.

اضطراب جنسی ممکن است قبل، حین یا بعد از برقراری ارتباط جنسی ایجاد شود. این اضطراب برای برخی تا مدتی کوتاه و برخی برخی تا طولانی‌مدت ادامه دارد.

کلودیا سیکس درمانگر جنسی در وب‌سایت Medicalnewstoday در مورد اضطراب جنسی این‌طور می‌گوید:

In women, sexual performance anxiety can show up as difficulty getting interested in sex, difficulty getting aroused, or difficulty with orgasm. In men, we know what it looks like — difficulty getting an erection, keeping an erection, or coming too soon. I put all that under the umbrella term of ‘sexual performance anxiety.

ترجمه: اضطراب عملکرد جنسی در زنان می‌تواند به‌صورت مشکل در علاقه‌مند‌شدن به رابطه جنسی، مشکل در برانگیختگی یا مشکل در ارگاسم ظاهر شود. در مردان، ما می‌دانیم که (اضطراب جنسی) چگونه به‌نظر می‌رسد؛ مشکل در نعوظ، حفظ نعوظ، یا زود‌آمدن (زودانزالی)! من همه این‌ها را تحت عنوان “اضطراب عملکرد جنسی” قرار می‌دهم.

 

پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را نیز بخوانید: علائم استرس چیست؟

 

علائم اضطراب جنسی چیست؟

علائم اضطراب جنسی چیست؟

اضطراب جنسی علائم مختلف جسمی، روانی و رفتاری دارد؛ شناخت این علائم اولین قدم برای درمان آن است. در اینجا برخی از مهم‌ترین علائم این نوع اضطراب را بررسی می‌کنیم:

1_ ترس از صمیمیت

ترس از صمیمیت باعث می‌شود که فرد بابت قضاوت‌شدن یا طردشدن از برقراری ارتباط امتناع کند. ترس از صمیمیت معمولاً خود را را گوشه‌گیری، فاصله‌گیری یا مشکل در برقراری رابطه بروز می‌دهد.

2_ افکار انتقادی

اضطراب جنسی معمولاً با گفتگو‌های منفی درونی زیاد همراه است. فردی که این نگرانی را به دوش می‌کشد، دائماً با افکاری مانند “من به اندازه کافی جذاب نیستم”، “من این کار را اشتباه انجام می‌دهم” یا “من نمی‌توانم شریک زندگی خودم را راضی کنم” دست و پنجه نرم می‌کند.

افکار انتقادی می‌توانند شما را در هزارتوی شک و شرم قرار دهند و آرامش و لذت‌بردن ناشی از رابطه جنسی را از بین ببرند.

3_ علائم جسمی

اضطراب جنسی منجر به ضربان قلب، تنگی نفس یا عرق‌کردن می‌شود. ممکن است در حین رابطه جنسی نیز دچار تنش عضلانی در ناحیه لگن شوید که این موجب ناراحتی جنسی خواهد شد.

کنترل علائم فیزیکی در لحظه می‌تواند کاری دشوار باشد. در واقع زمانی که درگیر استرس هستید، پاسخ‌دادن به نیاز‌ها برای بدن دشوار است. در این زمان شاید دچار مشکلاتی از جمله عدم حفظ نعوظ یا چالش‌های رسیدن به ارگاسم شوید. در واقع اضطراب ارتباط بین ذهن و بدن را برای لذت بردن از رابطه جنسی قطع می‌کند.

4_ رفتار‌های اجتنابی

رفتار‌های اجتنابی؛ یکی از علائم اضطراب جنسی

وقتی که اضطراب در مورد رابطه جنسی زیاد باشد، برخی افراد ممکن است به‌طور کلی از برقراری ارتباط یا حفظ روابط اجتناب کنند. شاید آنها در ابتدا احساس کنند که این کار به محافظت از آنها در برابر ترس‌های عملکردی، تصویر بدنی یا تروما‌های حل‌نشده کمک می‌کند؛ اما با گذشت زمان، اجتناب قوی‌تر می‌شود و چرخه‌ای ایجاد می‌کند که آنها طی آن شاید بار‌ها از برقراری ارتباط بپرهیزند و حتی تجربیات معنادار و خوب زندگی خود را هم از دست دهند.

اجتناب از استرس و اضطراب زیاد ناشی می‌شود و می‌تواند منجر به بروز سوء‌تفاهم برای زوجین یا طردشدن در رابطه شود.

برای برخی از افراد، اضطراب جنسی خود را با اجتناب از لمس فیزیکی نشان می‌دهد؛ مثلاً فرد از در آغوش گرفتن، نوازش یا حتی لمس‌های معمولی اجتناب می‌کند.

5_ کاهش میل جنسی

اضطراب شدت میل جنسی را کاهش می‌دهد. فردی که دارای اضطراب جنسی است، شاید به کلی از افکار و موقعیت‌های جنسی اجتناب کند، زیرا این موقعیت‌ها بیشتر به‌جای هیجان، موجب بروز استرس می‌شوند؛ به‌خصوص اگر شما یا شریک عاطفی‌تان متوجه تغییر قابل‌توجه‌ای در میزان صمیمیت‌تان در رابطه شوید.

استرس می‌تواند باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول در بدن شود؛ هورمون کورتیزول در واقع همان هورمون استرس است. سطوح بالای کورتیزول می‌تواند روی هورمون‌های جنسی تأثیر بگذارد و آنها را سرکوب کند.

6_ بیش‌از‌حد فکر‌کردن

بیش‌از‌اندازه فکر‌کردن موجب می‌شود که رابطه جنسی بیشتر به‌جای یک تجربه طبیعی، تبدیل به یک آزمایش شود. در این وضعیت فرد به‌جای لذت‌بردن از رابطه، به این فکر می‌کند که آیا شریک جنسی او از برقراری ارتباط لذت می‌برد یا نه.

این فرد با طوفان فکری دائماً نگران ظاهر یا عملکرد خود در رابطه است و توانایی خود را زیر سؤال می‌برد. طوفان فکری فقط شما را از زمان حال دور می‌کند و موجب اضطراب بیشتری می‌شود.

7_ عزت نفس پایین

عزت نفس پایین؛ یکی از علائم اضطراب جنسی

افرادی که عزت نفس پایینی دارند، با این فکر که “من به اندازه کافی خوب نیستم” دست و پنجه نرم می‌کنند. این افراد می‌پندارند که شریک جنسی‌شان از عملکرد آنها راضی نیست و دائماً درگیر احساس ناامنی هستند.

ناامنی ناشی از عزت نفس پایین باعث می‌شود که لذتی از برقراری ارتباط نبرید، دائماً خود را با دیگران مقایسه کنید یا ارزش‌های خود را زیر سؤال ببرید.

نیاز اجباری برای اطمینان خاطر از رضایت طرف مقابل باعث می‌شود که دائماً سؤالاتی را مانند “آیا من به اندازه کافی خوب هستم؟ ” یا “آیا هنوز برایت جذابیت دارم؟ ” از شریک جنسی خود بپرسید.

نیاز مداوم برای تأیید‌شدن می‌تواند احساس ناامنی را تقویت کند و روی کیفیت رابطه تأثیر منفی بگذارد.

دلایل اضطراب جنسی چیست؟

دلایل اضطراب جنسی چیست؟

دلایل مختلفی برای اضطراب جنسی وجود دارد و ممکن است که از فردی به فردی دیگر متغیر باشد. افرادی که با نگرانی‌های مربوط به سلامت روان، آسیب‌های روحی یا مسائل مختلف روابط دست و پنجه نرم می‌کنند، شاید دچار اضطراب جنسی بیشتری شوند. ما در اینجا می‌خواهیم برخی از مهم‌ترین دلایل افزایش سطح اضطراب جنسی را بررسی کنیم:

1_ مسائل مربوط به تصویر بدنی

افرادی که با تصویر بدنی خود مشکل دارند، ممکن است در طول برقراری رابطه اضطراب شدیدی را به‌دلیل دیده‌شدن اندام یا قضاوت‌شدن تجربه کنند. نگرانی در مورد وزن، جای زخم یا سایر عیب‌های مشابه می‌تواند تمرکز فرد را از زمان حال دور کند و آرامش او را از بین ببرد. (مقاله بررسی استرس در زنان می‌تواند برایتان مفید باشد، پیشنهاد می‌کنیم آن را بخوانید.)

2_ اختلالات جنسی برای هر یک از طرفین

اختلال عملکرد جنسی می‌تواند برای هر یک از طرفین به‌شکل قابل‌توجهی منجر به افزایش سطح اضطراب شود. در این وضعیت ممکن است یکی از زوجین با مسائلی مانند شدت علاقه کم، مشکلات ارگاسم یا درد در زمان برقراری ارتباط دست و پنجه نرم کند.

مردان معمولاً چالش‌هایی مانند اختلال در نعوظ، ناتوانی در انزال یا زودانزالی را تجربه می‌کنند که ممکن است به‌دلیل آنها دچار نگرانی‌های عملکردی یا شک به خود شوند.

زنان نیز معمولاً چالش‌هایی مانند خشکی واژن یا تنش در عضلات لگن را تجربه می‌کنند که این اتفاقات منجر به ایجاد اضطراب می‌شوند.

3_ فشار عملکردی

از جمله انواع محرک اضطراب جنسی می‌توان به فشار عملکردی اشاره کرد که می‌تواند برای زنان و مردان متفاوت باشد. مردان ممکن است نگران حفظ نعوظ یا افزایش مدت رابطه جنسی باشند؛ بنابراین دچار فشار زیادی می‌شوند. در نقطه مقابل، زنان هم ممکن است برای بی‌نقص به‌نظر رسیدن فشار زیادی را در حین رابطه جنسی تحمل کنند.

تحمل فشار برای عملکرد بهتر در حین رابطه جنسی به‌دلیل ترس از شکست اتفاق می‌افتد. این ترس چرخه‌ای ایجاد می‌کند که احتمال تحقق ترس‌ها در آن وجود دارد.

4_ سابقه ترومای جنسی

سابقه ترومای جنسی؛ یکی از دلایل اضطراب جنسی

اگر فردی آسیب جنسی را تجربه کرده باشد، کاملاً طبیعی است که سابقه تروما روی ارتباط جنسی او تأثیر بگذارد. خاطرات آسیب‌زا موجب فلش‌بک به گذشته می‌شوند و افکار ناخواسته‌ای را به‌وجود می‌آورند که باعث ناراحتی یا حتی اجتناب از برقراری رابطه می‌شوند.

سابقه ترومای جنسی احساس راحتی و صمیمیت را در حین رابطه جنسی کاهش می‌دهد؛ به‌خصوص زمانی که در تلاش هستید رابطه‌ای جدید بسازید.

5_ تعارضات جنسی

وقتی درگیر تنش‌های مختلفی از جمله مشاجره‌های طولانی، کشمکش‌های مداوم یا مسائل حل‌نشده هستید، ممکن است ارتباط جنسی نامطلوبی را تجربه کنید.

اگر احساس می‌کنید که توسط شریک عاطفی خود درک نمی‌شوید یا ارتباط عاطفی چندانی با او ندارید، طبیعی است که برای برقراری رابطه جنسی مردد باشید.

6_ نداشتن تجربه جنسی

بی‌تجربه‌بودن در زمینه مسائل جنسی باعث می‌شود که فرد آن‌طور که انتظار می‌رود، رابطه جنسی را هدایت نکند. نداشتن تجربه جنسی می‌تواند به سرعت زمینه اضطراب را فراهم کند. در این موقعیت معمولاً فرد ترس از قضاوت دارد. ترس از قضات و احساسات مشابه، موقعیت‌های جنسی را به‌جای تجربه‌ای لذت‌بخش، تبدیل به تجربه‌ای ترسناک می‌کنند.

7_ باور‌های فرهنگی یا مذهبی

باورهای فرهنگی یا مذهبی؛ یکی از دلایل اضطراب جنسی

باور‌های فرهنگی و مذهبی می‌توانند نگرش افراد را نسبت به رابطه جنسی تغییر دهند و گاهی اوقات باعث ایجاد شرم یا گناه شوند. اگر به کسی از کودکی آموزش داده شود که رابطه جنسی تابو است و فقط در برخی مواقع خاص باید اتفاق بیفتد، این پیام‌ها در ناخودآگاه او ماندگار می‌شوند و تا مدت‌ها ادامه دارند.

باورهای مذهبی می‌توانند منجر به اضطراب شود؛ به‌خصوصی وقتی که خواسته‌های درونی شما با آنچه که ارزش‌ها مطرح کرده‌اند، متفاوت است.

8_ نگرانی بابت سلامت جسمی

مسائل مربوط به سلامت جسمی مانند درد مزمن، عدم تعادل هورمونی یا اختلال نعوظ می‌توانند باعث پررنگ‌شدن اضطراب درونی شما بابت برقراری ارتباط جنسی شوند. نگرانی بابت اینکه شریک جنسی‌تان ممکن است چطور  به بیماری شما واکنش نشان دهد، می‌تواند فعالیت جنسی را از یک تجربه لذت‌بخش، تبدیل به تجربه‌ای ترسناک کند.

احساس اضطراب ناشی از سلامت جسمی می‌تواند احساس بی‌کفایتی یا ترس از طرد‌شدن را در فرد تقویت کند. (با استرس در مردان بیشتر آشنا شوید.)

چگونه بر اضطراب جنسی غلبه کنیم؟ درمان اضطراب جنسی

در حالی که مواجهه با اضطراب جنسی طاقت‌فرسا به‌نظر می‌رسد، شما با تکنیک‌های مختلفی می‌توانید آن را درمان کنید.

اول از همه مهم است که در مورد اضطراب‌های جنسی با خود و شریک عاطفی‌تان صادق باشید و برای از بین بردن اضطراب تلاش کنید. در اینجا چند راهکار می‌گوییم که با استفاده از آنها می‌توانید اضطراب جنسی را کاهش دهید یا حتی از بین ببرید:

1_ شناخت محرک‌ها

محرک‌های خود را شناسایی کنید. در واقع اولین قدم برای درمان اضطراب جنسی، درک علت آن است. شما باید بدانید که اضطراب جنسی چه زمانی و کجا ظاهر می‌شود؟ آیا موقعیت‌ها، افکار یا احساسات خاصی وجود دارند که به این اضطراب دامن می‌زنند؟

شناسایی محرک‌ها به شما کمک می‌کند تا الگو‌ها را بشناسید و اولین قدم را برای درمان بردارید. آگاهی به معنی توانمندسازی است! تا زمانی که ندانید محرک‌ها چه هستند، حتی نمی‌دانید که در چه زمینه‌ای باید اضطراب خود را از بین ببرید!

تمرین:

  1. یک کاغذ بردارید و تمام افکار منفی یا تجربه‌های ناخوشایند گذشته خود را روی آن بنویسید تا محرک‌ها را بشناسید.
  2. اگر تا به الان ارتباط جنسی نداشتید، اما می‌خواهید محرک‌ها را بشناسید، خود را در موقعیت تصور کنید و به این بیندیشید که چه چیزی ممکن است باعث اضطراب‌تان شود؟ عوامل اضطرابی احتمالی را روی کاغذ بنویسید.

2_ تمرکز با تکنیک‌های تنفسی

هنگامی که احساس می‌کنید در حین رابطه جنسی اضطراب دارید، از تکنیک‌های تنفسی برای آرام‌کردن بدن و ذهن خود استفاده کنید. تنفس صحیح سیستم عصبی پاراسمپاتیک را فعال می‌کند و باعث خارج‌شدن بدن از وضعیت استرس می‌شود.

تمرین:

سرعت تنفس را کاهش دهید و از طریق بینی نفس بکشید. حالا نفس‌تان را یک لحظه نگه دارید و سپس به آرامی از طریق دهان بازدم کنید.

3_ صحبت با شریک جنسی

درمان اضطراب جنسی از طریق صحبت با شریک جنسی

صحبت‌های آشکار در مورد تجربیات خود، حتی اگر احساس ناراحتی می‌کنید، یک قدم بزرگ برای کاهش اضطراب جنسی است. صحبت‌کردن با شریک جنسی به او کمک می‌کند تا بداند که چه چیزی منجر به اضطراب شما می‌شود.

شریک جنسی‌تان با آگاهی از عوامل استرس‌زا، بهتر از شما حمایت می‌کند و اقداماتی را که شاید ناخواسته باعث تشدید اضطراب‌تان شوند، انجام نمی‌دهد.

برقراری ارتباط حتی باعث افزایش اعتماد طرفین نسبت به یکدیگر می‌شود و به شما کمک می‌کند تا رابطه‌ای رضایت‌بخش‌تر ایجاد کنید و از آن لذت ببرید.

تمرین:

قبل از هر بار برقراری ارتباط جنسی، عوامل استرس‌زا را با شریک جنسی خود بررسی کنید؛ اگر احساس اضطراب یا ناراحتی دارید، از قبل او را در جریان بگذارید. بررسی عوامل اضطرابی قبل از برقراری رابطه جنسی باعث می‌شود که هم شما و هم شریک جنسی‌تان در طول رابطه احساس بهتری داشته باشید.

4_ به چالش کشیدن افکار منفی

افکار منفی در مورد بدن، نحوه عملکرد یا ارزش‌ها می‌تواند به ایجاد اضطراب جنسی دامن بزند؛ اما لازم نیست که هر آنچه را که ذهن می‌گوید، باور کنید!

تمرین:

از تکنیک کشش و رهاکردن عضلات در حین افکار منفی استفاده کنید. تمرین را با سفت‌کردن شانه‌های خود شروع کرده و روی آرامشی که در پی آن می‌آید، متمرکز شوید. در این حین افکار را زیر سؤال ببرید! مثلاً از خود بپرسید که چقدر این فکر درست است؟

5_ بیان علایق

علایق خود را با شریک جنسی‌تان در میان بگذارید. ابراز علاقه‌مندی‌های خود به شریک جنسی باعث افزایش احساس لذت در حین برقراری ارتباط می‌شود.

علایق خود را بدون ترس از قضاوت مطرح کنید؛ این کار مفهوم رابطه لذت‌بخش از دیدگاه شما را برای شریک جنسی‌تان روشن می‌سازد؛ بنابراین او طبق خواسته‌تان پیش می‌رود تا دچار اضطراب نشوید.

تمرین:

از جملات قاطع اما ملایم برای بیان خواسته‌های خود استفاده کنید؛ مثلاً بگویید “دوست دارم که به‌جای فلان کار، من را لمس کنی”.

6_ اولویت قراردادن رابطه عاطفی

درمان اضظراب جنسی با اولویت قراردادن رابطه عاطفی

یکی از بهترین راه‌ها برای کاهش اضطراب جنسی، تمرکز بر رابطه عاطفی به‌جای تمرکز روی رسیدن به هدفی خاص مانند ارگاسم است.

وقتی تمرکز را روی رابطه عاطفی می‌گذارید، چیز‌هایی را در حین ارتباط جنسی کشف می‌کنید که برای هر 2 شما خوب هستند و می‌توانند فشار‌ها را از بین ببرند.

تمرین:

شما می‌توانید ارتباط جنسی را با انجام کار‌های کوچکی شروع کنید؛ مانند گرفتن دست، برقراری تماس چشمی یا در آغوش گرفتن! حتی نزدیک نشستن و صحبت‌کردن هم مفید است. این کار‌ها به شما و شریک عاطفی‌تان تأکید می‌کنند که صمیمیت یعنی لذت‌بردن از حضور یکدیگر و نیازی به عجله یا رسیدن به نتیجه‌ای مشخص نیست.

7_ شناخت نواحی اروژن

ناحیه اروژن یا “Erogenous” به نواحی خاصی از بدن می‌گویند که لمس آن باعث تحریک جنسی می‌شود. هر چند شاید اغلب مردم تحریک‌شدن را به معنی لمس‌کردن اندام تناسلی بدانند؛ اما برخی از نواحی دیگر بدن در صورت لمس باعث تحریک جنسی می‌شوند!

شما باید سعی کنید نواحی اروژن بدن شریک جنسی خود را بیابید و با لمس آنها او را از لحاظ جنسی تحریک کنید.

تمرین:

نواحی اروژن در بدن مختلف هستند، مثل:

  • گردن
  • سینه‌ها
  • قسمت داخلی ران‌ها
  • پوست سر
  • مچ دست داخلی
  • ناف
  • ساق پا

شما می‌توانید از طریق لمس این قسمت‌ها متوجه شوید که شریک جنسی‌تان در کدام نواحی بیشتر تحریک می‌شود.

8_ آشتی با بدن

احساس خوب و داشتن تصویر زیبا از بدن در ذهن باعث می‌شود اضطراب جنسی فروکش کند. وقتی با بدن خود آشتی می‌کنید، به‌جای تمرکز روی ایرادات یا تصور ذهنی طرف مقابل، به برقراری ارتباط باکیفیت متمرکز می‌شوید.

Amy Jo Goddard یک مربی جنسی است که می‌گوید:

Stop telling yourself how broken and unfixable you are, because you’re not. You just didn’t get the education that you need, you just didn’t get the resources that you need.

ترجمه: به خود نگویید که چقدر شکسته و غیرقابل اصلاح هستید؛ چون اینطور نیست. شما فقط آموزش لازم را دریافت نکرده‌اید؛ فقط منابع موردنیاز خود را دریافت نکرده‌اید.

تمرین:

تمرینات مختلفی برای آشتی با بدن وجود دارد، مثل:

  1. شفقت به خود را تمرین کنید. یاد بگیرید که با خود مهربان باشید و در مورد اعضای بدن‌تان به‌خوبی حرف بزنید.
  2. قضاوت‌هایی را که از بدن‌تان در ذهن دارید، به چالش بکشید. حالا به خود یادآوری کنید که هیچ کس کامل نیست!
  3. به‌جای تمرکز بر ظاهر بدن، بر ماهیت هر یک از اعضای بدن توجه کنید؛ اینکه آنها چه کاری برایتان انجام می‌دهند و چطور به شما در داشتن زندگی بهتر کمک می‌کنند.
  4. انجام فعالیت‌های رضایت‌بخش مثل انجام تمرینات ورزشی، پیاده‌روی یا رقصیدن می‌تواند به شما کمک کند که دوباره با بدن خود ارتباط بگیرید. از طریق فعالیت‌های مختلف به‌خصوص تمرینات ورزشی، بدن‌تان به‌مرور فرم زیباتری می‌گیرد و اعتماد به نفس بیشتری پیدا می‌کنید.

9_ صحبت با روان‌درمانگر

درمان اضطراب جنسی از طریق صحبت با روان‌درمانگر

درمانگری که در زمین روابط جنسی و عاطفی و آسیب‌های ناشی از آنها تخصص دارد، می‌تواند فضای امنی را برای شما و شریک عاطفی‌تان ایجاد کند تا ترس‌ها و مشکلات اساسی خود را کشف کنید و آنها را از بین ببرید.

درمانگر‌های حرفه‌ای به شما در ساخت ابزار‌هایی برای مدیریت اضطراب، بهبود ارتباطات و برقراری ارتباط مجدد با بدن کمک می‌کنند.

تمرین:

روان‌درمانگری را انتخاب کنید که نه‌تنها خود، بلکه شریک عاطفی‌تان از ارتباط با او احساس راحتی می‌کند. گاهی شما با یک روان‌درمانگر ارتباط خوبی می‌گیرید، اما این اتفاق برای شریک عاطفی‌تان نمی‌افتد؛ بنابراین او ترجیح می‌دهد که کمتر در جلسات درمانی حضور پیدا کند.

خواندن این مقاله نیز می‌تواند به شما کمک کند: کاهش استرس و اضطراب (معرفی انواع استرس با راهکارهای درمانی)

نحوه کمک به شریک عاطفی با اضطراب جنسی

وقتی شریک زندگی‌تان با اضطراب جنسی سروکار دارد، طبیعی است که این روی رابطه شما تأثیر بگذارد. متأسفانه در اینجا مشکل از شما نیست و شاید طرف مقابل هم به‌دنبال راهکاری برای درمان نباشد؛ بنابراین باید صبر و شکیبایی داشته باشید. در این زمینه برخی راهکار‌ها وجود دارد، مثل:

1_ حمایت عاطفی

شاید شما ندانید که بر شریک عاطفی‌تان چه می‌گذرد، اما همدلی و گوش‌دادن به حرف‌های او می‌تواند تغییراتی اساسی ایجاد کند! سعی کنید فضای امنی را به‌وجود آورید تا او به‌صورت آشکارا در مورد دلایل اضطراب خود حرف بزند. او نباید از بیان احساسات خود ترس از قضاوت یا گناه داشته باشد؛ در غیر این صورت به‌مرور از شما دورتر می‌شود.

شاید شریک عاطفی‌تان حتی در مورد دلایل اضطراب جنسی خود آگاه نباشد؛ بنابراین باید با حمایت عاطفی کنار او باشید تا دلیل اصلی مشکلات پیدا و سپس رفع شوند.

2_ تمرکز روی راه‌های ارتباط نزدیک‌تر

تمرکز روی راه‌های ارتباط نزدیک‌تر برای درمان اضطراب جنسی شریک عاطفی

به‌جای تمرکز روی چیز‌هایی که ممکن است چالش‌برانگیز به‌نظر برسند، راه‌هایی را برای نزدیکی انتخاب کنید که شامل دخول نیستند؛ مثل در آغوش‌گرفتن یا گرفتن دست. این لحظات کوچک همراه با صمیمیت عاطفی موجب افزایش اعتماد می‌شوند و فشار بابت عملکرد را از بین می‌برند. در واقع حضور در کنار یکدیگر و انجام این کار‌ها می‌تواند شما را بدون اضطراب، بیشتر به هم نزدیک کند.

3_ هم‌تیمی باشید

کار‌کردن روی اضطراب جنسی به تنهایی می‌تواند ترسناک باشد؛ اما وقتی که خود و شریک عاطفی‌تان را در یک تیم ببینید و به او این موضوع را ثابت کنید، می‌توانید پیوند معنادارتر و عمیق‌تری با هم به‌وجود آورید.

شما نباید کاری کنید که شریک عاطفی‌تان احساس کند به خاطر اضطراب‌های درونی از او دور می‌شوید و دیگر مانند گذشته حمایت عاطفی خاصی از وی ندارید.

کتاب برای درمان اضطراب جنسی

در اینجا چند کتاب معرفی می‌کنیم که برای درمان اضطراب جنسی مفید هستند:

  • کتاب رابطه زناشویی بدون اضطراب اثر جنیفر اسمیت (لینک خرید)
  • کتاب کمک به افراد مبتلا به مشکلات جنس اثر پیتر تیگون (لینک خرید)
  • درمان سیستمیک اختلالات جنسی (راهنمای درمانگر) اثر جرالد آر. ویکس، نانسی گمبشیا و کاترین‌ام. هرتلین (لینک خرید)
  • کتاب بهبود ارتباط جنسی اثر جان پی وینکزی (لینک خرید)
  • ترس از رابطه جنسی در زنان (واژینیسموس) (لینک خرید)
  • کتاب اضطراب جنسی مردان اثر نازیلا رسول‌زاده پایدار و مهدی یوسفی (لینک تهیه کتاب)
  • کتاب درمان ناکارآمدی جنسی اثر مایکل متز (لینک خرید)

کلام آخر

با پاسخ به این سؤال که “اضطراب جنسی چیست؟”، اکنون می‌دانید که این اضطراب به روابط جنسی مربوط است و حتی روی روابط عاطفی زوجین تأثیر زیادی می‌گذارد. راه‌های مختلفی برای درمان اضطراب جنسی وجود دارد؛ اما برای استفاده از آنها باید در مرحله اول پیوندی عمیق بین خود و شریک عاطفی‌تان به‌وجود آورید. در این زمینه می‌توانید از درمانگر‌های جنسی هم کمک بگیرید تا با توجه به تجربه و علم خود به شما کمک کنند.

منابع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *