پرسشنامه اهمال کاری یکی از روشهای ابتدایی برای تشخیص احتمال ابتلای شما به این مشکل است. در بین انواع تستها، پرسشنامه اهمال کاری تاکمن با محوریت انگیزه و پیشرفت تحصیلی تدوین شده است و جامعیت بالایی دارد. توجه داشته باشید صرفا انجام تست کافی نیست و شما باید مشکل اهمال کاری را جدی بگیرید.
توضیح اهمال کاری
قبل از هر چیز، بگذارید به شما بگویم اهمال کاری چیست؟ تا مطمئن باشید جای درستی آمده اید!
اهمال کاری یعنی به تعویقانداختن بیمورد کارها، تصمیمات یا اقدامات. این مشکل معمولا به کمک انواع پرسشنامه اهمال کاری و کمک تراپیست قابلتشخیص و حل است. (منبع: Solving Procrastination)
مهمترین تفاوت اهمال کاری و تنبلی این است که یک فرد اهمال کار، معمولا میداند که به تاخیر انداختن انجام کارهایش بیمورد است؛ اما بههرحال از انجام کار خودداری میکند، حتی اگر عواقب بدی (اخراج از کار، دلخوری اطرافیان یا مشکلات تحصیلی) برایش به دنبال داشته باشد. اهمال کاری 6 نوع اصلی دارد:
- اهمال کاری ناشی از کمال گرایی
- اهمال کاری ناشی از رویاپردازی
- اهمال کاری ناشی از ناسازگاری
- اهمال کاری ناشی از نگرانی
- اهمال کاری ناشی از بحران سازی
- اهمال کاری ناشی از زیاده روی
البته به تعویقانداختن کارها میتواند دلایل مختلفی داشته باشد و باتوجهبه شدت علائم، در طیفهای گستردهای قرار بگیرد؛ بهعنوانمثال، اهمال کاری ناشی از افسردگی یا اهمال کاری ناشی از ADHD نیز از انواع رایج اهمال کاری هستند.
(منبع)
معرفی پرسشنامه اهمال کاری تاکمن
پرسشنامه اهمال کاری تاکمن توسط روانشناس و پژوهشگر مشهور آمریکایی، Bruce Tuckman تدوین شد. این پژوهشگر فعال و خبره، در سال 1991 پرسشنامه اهمال کاری را با محوریت انگیزه تدوین کرد. Tuckman در تحقیقاتش پیوندهای بین عوامل انگیزشی و پیشرفت تحصیلی را مورد بررسی قرار داد و این سوال را از خود پرسید:
در رابطه بین عوامل ایجاد انگیزه و پیشرفت تحصیلی، چه متغیرهای مثبت و منفی وجود دارند که میتوانند بر عملکرد تاثیر بگذارند؟
Tuckman خودش جواب را پیدا کرد:
وجود عنصر انگیزه، رفتارهای خود تنظیمی (self-regulatory behaviour) را تقویت میکند و دانشآموز کنترل بیشتری روی احساسات، افکار و اعمالی که در نتیجه آنها انجام میدهد، خواهد داشت. از طرفی، فقدان انگیزه خود را به شکل رفتارهای مخربی مانند اهمال کاری بروز میدهد که نشاندهنده عدم کنترل فرد روی اعمالش و ناهماهنگی بین افکار، خواستهها و اعمال است. (منبع: Toolshero)
بنابراین، به باور Tuckman، اهمال کاری شکاف بین قصد شما برای انجام کار و رفتاری است که در نهایت از خودتان نشان میدهید. برخلاف باور عموم، اهمال کاری غیرارادی نیست؛ بلکه یک تعویق ارادی و غیرضروری محسوب میشود. عمده تحقیقات Tuckman در حوزه اهمال کاری تحصیلی بود و او نسخه اول پرسشنامه اهمال کاری را با 75 سوال ارائه کرد. سوالات این پرسشنامه در طول زمان به 35 و در نهایت به 16 سوال کاهش پیدا کردند تا جامعتر باشند و اهمال کاری را در تمام حوزهها بسنجند.
پرسشنامه اهمال کاری تاکمن
پرسشنامه اهمال کاری تاکمن دو نوع است؛ نوع کوتاه (TPS) با 16 سوال و نوع کامل (TPS-35). نوع کوتاه به دلیل جامعیت بالاتری که دارد، بیشتر مورداستفاده قرار میگیرد. با این که این تست کاملا معتبر و تایید شده است، توجه داشته باشید که نتیجه پرسشنامه اهمال کاری آنلاین تاکمن نشاندهنده تشخیص قطعی نیست و شما باید حتما توسط یک روانشناس معاینه شوید.
زمان توصیه شده برای انجام پرسشنامه اهمال کاری تاکمن (TPS): 3 دقیقه
لطفا به هر سوال از بین 1 تا 4 نمره دهید.
- 1 به معنای کاملا مخالف
- 2 به معنای مخالف
- 3 به معنای موافق
- 4 به معنای کاملا موافق
سوالات تست تاکمن
- انجام کارهایم را بدون دلیل به تعویق میاندازم، حتی اگر کارم مهم باشد یا انجامندادن آن عواقبی برایم داشته باشد.
- انجام کارها و وظایفی که برایم خوشایند نیستند را پشتگوش میاندازم.
- اگر زمان مشخصی برای انجام کاری در نظر گرفته شده باشد، تا لحظه آخر انجامش نمیدهم.
- گرفتن تصمیمات دشوار و ناخوشایند را به تعویق میاندازم.
- در برابر ایجاد عادات مفید کاری که باعث پیشرفتم میشوند، سهلانگاری میکنم.
- همیشه بهانهای برای انجامندادن کارهایم پیدا میکنم.
- برای انجام همه کارهایم (حتی مواردی که خستهکننده و ناخوشایند هستند) زمان کافی صرف میکنم.
- به طرز جبرانناپذیری وقت تلف میکنم.
- من میدانم که مدام در حال هدر دادن زمان مفیدم هستم، اما نمیتوانم این مشکل را حل کنم.
- اگر انجام کار برایم دشوار باشد، انجامش را به بعد موکول میکنم.
- مدام به خودم قول میدهم کارهایم را انجام دهم و زمانش که میرسد، شانه خالی میکنم.
- هر وقت که برای انجام کاری برنامه میریزم، حتما به آن عمل میکنم.
- انجامندادن و به تعویقانداختن کارها باعث میشود از دست خودم عصبانی شوم و خودم را سرزنش کنم؛ اما بااینوجود، باز هم کار را انجام نمیدهم.
- همیشه کارهای مهم را بهموقع انجام میدهم و وقت اضافه هم میآورم.
- به تعویقانداختن بخشی از روتین من برای انجام کارها شده است؛ حتی اگر آن کار بسیار مهم و ضروری باشد، اول تا جایی که بتوانم آن را به تعویق میاندازم.
- من هرگز کار امروز را به فردا واگذار نمیکنم.
تفسیر نتیجه پرسشنامه اهمال کاری تاکمن
رنج نمرات در نسخه کوتاه شده پرسشنامه اهمال کاری تاکمن بین 16 تا 64 است. بهطورکلی، هر چه نمره بیشتری در این آزمون داشته باشید، سطوح اهمال کاری شما بالاتر خواهد بود. به تفسیر کاملتر تست تاکمن توجه کنید:
1_ نمره پرسشنامه اهمال کاری تاکمن بین 16 تا 26
اهمال کاری یک مشکل رایج است و بیشتر از 90 درصد مردم اهمال کاری میکنند. افرادی که در این بازه نمره قرار بگیرند، اهمال کاری نرمال دارند که در روند زندگی و برنامههایشان اختلال قابلتوجهی ایجاد نمیکند و در بیشتر موارد قابلمدیریت است. از دلایل اهمال کاری نرمال میتوان به خستگی، شیطنت، تنبلی و عوامل محیطی اشاره کرد.
2_ نمره پرسشنامه اهمال کاری تاکمن بین 27 تا 46
اگر نمره پرسشنامه اهمال کاری شما بین 27 تا 46 است، یعنی شما مشکل اهمال کاری دارید؛ اما آنقدرها حاد و بحرانی نیست. اهمال کاری شما در مواردی مشکلساز است و برنامههای شما را مختل میکند. شما احساسات منفی قابلتوجهی بابت انجامندادن کارهایتان دارید و زیاد پیش میآید خودتان را سرزنش کنید.
افرادی که دچار این سطح اهمال کاری هستند معمولا میتوانند خودشان را جمعوجور کنند و دستوپاشکسته، شرایط را مدیریت کنند؛ بنابراین دچار عواقب بدی نمیشوند و متاسفانه همین باعث میشود آنها مشکل اهمال کاری خود را دستکم بگیرند. توجه داشته باشید این مرحله لب مرز است؛ اگر به اهمال کاری میدان بدهید کمکم شما را از راه به در میکند. شما باید به کمک روشهای خانگی درمان اهمال کاری، این مشکل را مدیریت کنید تا بدتر نشود.
درمان اهمال کاری متوسط
لیست روشهای درمان خانگی درمان اهمال کاری متوسط شامل راهکارهای سادهای است که برخلاف ظاهرشان، بسیار موثرند! شما میتوانید برای اطمینان از پایبندی خود به انجام این راهکارها، از یک شخص معتمد خواهش کنید فعالیتهای شما را زیر نظر داشته باشد. این روشها به طور خلاصه به شرح زیر هستند:
- شناسایی دلایل اهمال کاری و تلاش برای رفع و بهبود آنها
- تعیین اهداف واقعبینانه
- ارزیابی اهمال کاری با مشاهده و پیداکردن الگوی رفتاری خود
- برنامهریزی برای انجام کارها
- تقسیمبندی وظایف
- اولویتبندی وظایف
- برداشتن قدمهای کوچک برای انجام کارها
- رفع کمالگرایی و اختلالاتی مانند افسردگی و استرس
- تسهیل روند تصمیمگیری
- لذتبخش کردن وظایف
- استفاده از سیستم پاداش
- تعیین مهلت برای انجام کارها
- هدفگذاری سلسلهمراتبی
- افزایش و بهبود انرژی ذهنی و جسمی
شما میتوانید روشهای جامعتر درمان اهمال کاری را در سایر مقالات تخصصی ما مطالعه کنید.
3_ نمره پرسشنامه اهمال کاری تاکمن بین 47 تا 64
در این مرحله، اهمال کاری برای شما نرمال یا معمولی نیست؛ نمره پرسشنامه اهمال کاری بالای 47 یعنی اهمال کاری تبدیل به یک الگوی رفتاری مخرب و مزمن در شما شده است. این نوع اهمال کاری یک مشکل جدی است و میتواند به روند زندگی، پیشرفت شغلی و تحصیلی و روابط شما آسیبهای قابلتوجهی وارد کند. ضمن آن که در این سطح اهمال کاری، میزان سرزنشگری درونی و فیدبکهای منفی بیرونی بسیار شدیدتر است و این مشکل بهراحتی زمینهساز بروز اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب خواهد شد.
درمان اهمال کاری شدید
بهترین روش درمان این نوع اهمال کاری، مراجعه به روانشناس یا روانپزشک خواهد بود. درصورتیکه برای مراجعه به پزشک اهمال کاری میکنید، روشهای زیر را به کار بگیرید:
- شرایط را برای یک شخص معتمد توضیح دهید و از ایشان بخواهید در این فرایند به شما کمک کنند.
- روشهای درمان خانگی اهمال کاری را مطالعه کنید و با بهکاربستن آنها، کمی مشکل را مدیریت کنید.
- از روانشناسهای آنلاین کمک بگیرید تا بهانه از خانه بیرون رفتن را نداشته باشید.
کلام آخر
پرسشنامه اهمال کاری آنلاین یکی از روشهای رایج برای سنجش سطوح اهمال کاری شما است؛ به این معنا که با انجام این تستها، شما متوجه میشوید تا چه حد دچار اهمال کاری هستید و چه اقداماتی برای بهبود آن مناسب خواهد بود. این تستها به منزله تشخیص قطعی نیستند و شما باید حتما با یک روانشناس صحبت کنید. لطفا درمان اهمال کاری را جدی بگیرید و حداقل در این یک مورد اهمال کاری نکنید!
منابع