تاثیر استرس بر پریود

تاثیر استرس بر پریود | استرس چند روز پریود را عقب می اندازد؟

شاید ADHD داری!

تمرکز پایین، اهمال‌کاری، خستگی، تصمیم‌های هیجانی، حافظه ضعیف و… اگر اینا رو داری، شاید مشکلت ADHD باشه!

به نقل از وب‌سایت People Management، گزارش‌ها نشان می‌دهند از هر 10 نفر (87 درصد)، 9 نفر به‌دلیل پریود استرس یا اضطراب را در محل کار تجربه می‌کنند. بسیاری از خانم‌ها اضطراب و استرس شدیدی قبل یا حین قاعدگی دارند. این می‌تواند تاثیر قابل‌توجه‌ای بر زندگی روزمره آن‌ها بگذارد. درک راهکار‌های مدیریت اضطراب قبل و حین قاعدگی به شما کمک می‌کند تا زندگی متعادل‌تری داشته باشید. ما در این مقاله می‌خواهیم در مورد تاثیر استرس بر پریود صحبت کنیم.

آیا استرس بر چرخه قاعدگی تاثیر می‌گذارد؟

تاثیر استرس بر پریود چگونه است؟

استرس می‌تواند به‌روش‌های مختلفی بر چرخه قاعدگی تاثیر بگذارد. استرس نه‌تنها سطح هورمون‌های شما را تغییر می‌دهد، بلکه ممکن است باعث کاهش انرژی در طول دوره قاعدگی شود.

دلیل اینکه استرس می‌تواند روی پریود تاثیر بگذارد، اثرگذاری آن بر محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گنادال (HPG) و محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (HPA) است.

محور HPA وظیفه تنظیم و تعادل هورمون‌ها در پاسخ بدن به استرس را دارد. طی فرآیند پاسخ بدنی به استرس، بخشی از مغز به نام هیپوتالاموس هورمون آزادکننده کورتیکوتروپین (CRH) ترشح می‌کند. حالا CRH با تحریک محور HPA منجر به تولید هورمون استرس (کورتیزول) می‌شود.

از آنجا که استرس باعث تغییر فعالیت محور HPA می‌شود، به‌طور ناخواسته فعالیت محور HPG را هم تغییر می‌دهد. به همین دلیل وقتی CRH و کورتیزول ترشح می‌شوند، بر ترشح هورمون‌های ضروری دیگر برای تحریک تخمدان تاثیر می‌گذارند. این فرآیند می‌تواند چرخه پریود شما را بر هم بزند.

با این حال، از آنجا که استرس می‌تواند در نوسان باشد (مثبت یا مزمن)، تغییر سطح هورمونی منجر به تغییرات متنوعی در دوره قاعدگی می‌شود.

میزان انرژی شما نیز نقش مؤثری در تاثیر استرس روی چرخه قاعدگی دارد. کورتیزول نقش مهمی را در مصرف انرژی بدنی ایفا می‌کند. در واقع وقتی با اضطراب یا چالش استرس‌زایی روبرو می‌شوید، بدن به‌دنبال تأمین سریع انرژی است.
سطح کورتیزول که در پاسخ به استرس افزایش می‌یابد، دسترسی گلوکز خون به مغز را افزایش می‌دهد. در این شرایط، بدن انرژی را به عملکرد‌های حیاتی اختصاص می‌دهد و فرآیند‌هایی مانند قاعدگی در اولویت‌هایی پایین‌تری قرار می‌گیرند.

 

برای اینکه بفهمید دچار استرس هستید یا نه باید با علائم استرس آشنا شوید در مقاله علائم استرس چیست؟ به بررسی علائم عاطفی، جسمی و رفتاری استرس پرداخته‌ایم.

 

استرس چند روز پریود را عقب می اندازد؟

استرس می‌تواند پریود را بین 3 تا 7 روز عقب بیندازد. در برخی موارد شدیدتر، احتمال عقب‌افتادن پریودی حتی تا چند هفته هم وجود دارد. گاهی اوقات شاید به‌دلیل استرس پریودی برای یک دوره قطع شود.

انواع تاثیر استرس بر پریود

انواع تاثیر استرس بر پریود

سطح طبیعی هورمون‌های بدن شما بسته به مرحله‌ای که در چرخه قاعدگی قرار دارید، تعییر می‌کند. تاثیر استرس بر پریود می‌تواند به این بستگی داشته باشد که واکنش استرسی در کدام مرحله از چرخه فعال شده و این استرس چه مدت ادامه دارد.

انواع روش‌هایی که استرس می‌تواند از طریق آن‌ها بر چرخه قاعدگی تاثیر بگذارد، عبارت هستند از:

1_ لکه‌بینی

با افزایش کورتیزول در تعادل هورمون‌های استروژن و پروژسترون اختلال به‌وجود می‌آید. در این شرایط ممکن است که دیواره رحم (اندومتر) به‌خوبی تثبیت نشود و بدن قبل از شروع دوره پریود، دچار کمی خون‌ریزی خفیف یا لکه‌بینی شود.

استرس بر اساس چندین مکانیزم دیگر نیز می‌تواند باعث لکه‌بینی شود که عبارت هستند از:

  • تخمک‌گذاری نامنظم: بدن طی چرخه طبیعی تخمک‌گذاری، پروژسترون ترشح می‌کند. پروژسترون باعث تثبیت اندومتر می‌شود. زمانی که استرس جلوی تخمک‌گذاری را می‌گیرد، سطح پروژسترون پایین می‌آید که در این صورت دیواره رحم ناپایدار شده و لکه‌بینی اتفاق می‌افتد.
  • افزایش سطح پرولاکتین: هورمون پرولاکتین در دوره شیردهی افزایش پیدا می‌کند و در شرایط استرس نیز امکان افزایش آن وجود دارد. سطح بالای پرولاکتین جلوی تخمک‌گذاری را می‌گیرد و با کاهش تولید پروژسترون منجر به خونریزی و لکه‌بینی می‌شود.
  • تاثیر بر عروق خونی رحم: هورمون‌های پروژسترون و استروژن تاثیر زیادی در تنظیم جریان خون رحم دارند و جلوی شکنندگی عروق را می‌گیرند. با افزایش سطح کورتیزول بدن، عروق خونی اندومتر ناپایدار می‌شود و بر اثر پارگی‌های کوچک، لکه‌بینی اتفاق می‌افتد.

2_ جریان غیرعادی قاعدگی

استرس می‌تواند مقدار، مدت و الگوی خونریزی را در چرخه قاعدگی تغییر دهد. این تغییرات به‌واسطه تاثیر استرس بر محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-تخمدان (HPO) اتفاق می‌افتند.

استرس به‌روش‌های مختلفی می‌تواند منجر به قاعدگی شدیدتر شود که عبارت هستند از:

  • افزایش سطح استروژن: استروژن دیوار رحم را ضخیم‌تر می‌کند و باعث رشد آن می‌شود. پروژسترون نیز دیواره رحم را تثبیت کرده و جلوی خون‌ریزی زیاد را می‌گیرد. در صورت افزایش استروژن نسبت به پروژسترون، دیوار رحم رشد زیادی خواهد کرد و به همین دلیل در زمان ریزش اندومتر، خونریزی زیادی را تجربه می‌کنید.
  • تاثیر بر عروق خونی رحم: استرس مزمن روی کاهش عملکرد و افزایش التهاب فاکتور‌های انعقادی خون تاثیر می‌گذارد و منجر به خون‌ریزی طولانی‌تر می‌شود.

همچنین استرس به‌دلایل مختلفی می‌تواند منجر به قاعدگی سبک‌تر شود که عبارت است از:

  • کاهش کلی سطح استروژن و پروژسترون: استرس طولانی‌مدت سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون را کاهش می‌دهد؛ این به‌دلیل سرکوب محور HPO و مهار هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH) است. در این صورت، هورمون کمتری توسط تخمدان تولید شده و اندومتر نازک باقی می‌ماند؛ بنابراین خونریزی کمتری را تجربه می‌کنید.
  • افزایش سطح کورتیزول: یکی از وظایف کورتیزول صرفه‌جویی در میزان انرژی بدن برای صرف آن در عملکرد‌های حیاتی است. بدن در شرایط حیاتی، با کاهش سطح هورمون‌های جنسی باعث پریود سبک می‌شود.

3_ فاصله طولانی بین دوره پریودی

تاثیر استرس بر پریود؛ فاصله طولانی بین دوره پریودی

در صورت طولانی‌تر‌شدن چرخه قاعدگی (بیش‌از‌حد معمول)، بین پریود‌ها (الیگومنوره) فاصله به‌وجود می‌آید؛ این یعنی بیش از 35 روز بین 2 دوره پریودی فاصله ایجاد می‌شود. استرس با اختلال در محور HPO و بالابردن سطح کورتیزول بدن، تخمک‌گذاری را به تعویق می‌اندازد یا حتی متوقف می‌کند؛ در این صورت فاصله بین دوره پریودی بیشتر خواهد شد.

در اینجا روش‌های تاثیر استرس بر فاصله بین پریود‌ها را دقیق‌تر توضیح می‌دهیم:

  • مهار تخمک‌گذاری از طریق سرکوب هورمون GnRH: هورمون GnRH توسط هیپوتالاموس ترشح می‌شود و غده هیپوفیز را به‌منظور آزادسازی هورمون لوتئینه‌کننده (LH) و هورمون محرک فولیکول (FSH) تحریک می‌کند. این هورمون‌ها وظیفه تحریک تخمدان و تخمک‌گذاری را بر عهده دارند. با افزایش کورتیزول، GnRH نیز مهار می‌شود و سطح LH و FSH پایین می‌آید که در این صورت تخمک‌گذاری عقب می‌افتد. در صورت عدم تخمک‌گذاری، پروژسترون نیز به اندازه کافی تولید نخواهد شد و پریودی به تعویق می‌افتد.
  • افزایش سطح پرولاکتین: با افزایش سطح هورمون پرولاکتین، تخمک‌گذاری انجام نمی‌شود که در این صورت دوره پریودی به تعویق می‌افتد.
  • کاهش سطح انرژی در بدن: بدن برای تنظیم چرخه قاعدگی نیاز به انرژی کافی دارد؛ اما بدن در انرژی صرفه‌جویی می‌کند. در این صورت انرژی بدن برای عملکرد‌های مهم‌تر ذخیره شده و از آنجا که اندام تولید مثل در اولویت‌های پایین‌تر هستند، پریودی به تعویق می‌افتد. افرادی که تمرینات ورزشی سخت، رژیم‌های غذایی سخت یا کاهش وزن شدید دارند، باید جهت جلوگیری از این اتفاق با پزشک مشورت کنند.

4_ چرخه قاعدگی نامنظم و غیرقابل پیش‌بینی

زمانی که پریودی طی الگوی مشخصی اتفاق نمی‌افتد، دچار چرخه قاعدگی نامنظم و غیرقابل پیش‌بینی می‌شوید. در این شرایط برخی دوره‌های پریودی طولانی و برخی کوتاه‌تر هستند و حتی گاهی ممکن است تا چند ماه پریود نشوید. در واقع استرس با تاثیر بر محور HPO، روی تغییر الگوی پریودی نیز تاثیر می‌گذارد.

در اینجا روش‌های تاثیر استرس بر چرخه نامنظم قاعدگی را دقیق‌تر بررسی می‌کنیم:

  • کاهش GnRH: هومرون‌های LH و SPH برای تنظیم چرخه قاعدگی اهمیت دارند. با کاهش GnRH، ترشح این هورمون‌ها کم می‌شود؛ بنابراین دچار تخمک‌گذاری نامنظم می‌شوید.
  • تغییر در سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون: استروژن و پروژسترون 2 هورمون مهم برای تنظیم چرخه قاعدگی هستند. استرس سطح این هورمون‌ها را در چرخه‌های قاعدگی به هم می‌ریزد و باعث افزایش یا کاهش آن‌ها می‌شود؛ در این شرایط در طول، شدت و زمان‌بندی دوره پریود اختلال به‌وجود می‌آید.
  • افزایش پرولاکتین: پرولاکتین بالا نه‌تنها تخمک‌گذاری را مهار می‌کند، بلکه باعث ایجاد فاصله بین دوره‌های پریودی می‌شود؛ در برخی موارد، پرولاکتین بالا حتی می‌تواند پریودی را متوقف کند.
  • کاهش انرژی بدن: استرس در کاهش وزن، تغییرات متابولیسمی و کاهش اشتها تاثیر دارد. از آنجا که برای تخمک‌گذاری نیاز به سطح چربی کافی و انرژی بدنی مناسب است، در صورتی که بدن منابع کافی نداشته باشد، تخمک‌گذاری را متوقف کرده و در طول دوره پریودی فاصله اتفاق می‌افتد.

5_ قطع پریود

تاثیر استرس بر پریود؛ قطع پریود

قطع پریود یا آمنوره به زمانی گفته می‌شود که برای یک یا چند ماه به‌صورت متوالی پریود نمی‌شوید. استرس یکی از مهم‌ترین دلایل بروز این اتفاق است. در واقع استرس با تاثیر بر محور HPO و بالابردن سطح کورتیزول منجر به قطع پریودی می‌شود.

در اینجا انواع روش‌های تاثیر استرس بر قطع پریودی را بررسی می‌کنیم:

  • آمنوره هیپوتالاموسی: در زمان استرس، مغز دستور کاهش هورمون GnRH را می‌دهد. این فرآیند در کاهش LH و SPH تاثیر می‌گذارد و تخمک‌گذاری به تعویق می‌افتد. در صورت نبود این هورمون‌ها، دیواره رحم ساخته نمی‌شود و پریودی متوقف می‌شود.
  • افزایش کورتیزول: کورتیزول بالا نه‌تنها GnRH را کاهش می‌دهد، بلکه موجب افزایش پرولاکتین می‌شود. در این صورت بدن ترشح هورمون‌های استروژن و پروژسترون را مهار می‌کند و در دوره پریودی اختلال به‌وجود می‌آید.
  • کاهش شدید چربی و انرژی بدن: در صورتی که چربی بر اثر استرس بیش‌از‌اندازه کاهش یابد، استروژن کمتری در بدن تولید می‌شود و قاعدگی به تعویق می‌افتد. زنانی که اختلالات تغذیه‌ای دارند، بیشتر در معرض این مشکل هستند.

 

استرس بیش از حد حتی می‌تواند روی پوست و موی شما نیز تاثیر بگذارد، در مقالات تاثیر استرس بر مو و تاثیر استرس بر پوست به طور کامل درباره تاثیر استرس بر پوست و مو بحث کرده‌ایم.

 

چگونه می‌توان متوجه شد که استرس بر پریودی تاثیر می‌گذارد؟

برای اینکه مطمئن شوید آیا استرس بر چرخه پریودی شما تاثیر می‌گذارد یا خیر، باید به علائم بدنی خود توجه کنید. در این جدول علائم مختلفی را که نشان‌دهنده تاثیر استرس بر پریود هستند، بررسی می‌کنیم:

تغییر در الگوی قاعدگی

تغییر در شدت و مدت خونریزی علائم فیزیکی و احساسی همزمان با تغییرات قاعدگی
تأخیر یا قطع پریود خون‌ریزی بیش‌از‌اندازه (هایپرمنوره) افزایش اضطراب و تنش‌های غصبی
چرخه‌های نامنظم و غیرقابل پیش‌بینی پریود‌های طولانی بی ‌خوابی یا خواب آشفته
خون‌ریزی سبک یا لکه‌بینی خستگی مزمن و کاهش انرژی
افزایش یا کاهش ناگهانی وزن

سردرد یا میگرن

با توجه به این نکات می‌توانید مطمئن شوید که آیا استرس عامل تغییرات پریود است یا خیر:

  • بررسی دیگر دلایل پزشکی: برخی علل دیگر مانند سندروم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)، کاهش وزن شدید یا مشکلات تیروئید می‌توانند باعث اختلال در چرخه قاعدگی شوند؛ بنابراین اول مطمئن شوید که به این بیماری‌ها یا اختلالات مبتلا نیستید.
  • مدیریت استرس و مشاهده تغییرات: شما می‌توانید از طریق روش‌های مدیریت استرس مثلث مدیتیشن یا ورزش، استرس خود را کاهش دهید و سپس نتایج را مشاهده کنید؛ در صورتی که چرخه قاعدگی منظم شد، یعنی یکی از دلایل بی‌نظمی‌ها در پریودی استرس بوده است.

اگر بیشتر از 3 ماه پریود نشده‌اید یا تغییرات زیادی را احساس کردید، حتماً با پزشک زنان در این زمینه صحبت کنید. متخصص زنان می‌تواند به شما در تشخیص بهتر دلایل اختلال در پریودی مثل سندروم تخمدان پلی‌کیستیک، اختلال در تغذیه یا تغییرات وزن کمک کند.

راه‌هایی برای حفظ چرخه قاعدگی

راه‌هایی برای حفظ چرخه قاعدگی و جلوگیری از تاثیر استرس بر پریود

برای جلوگیری از استرس و پریود نامنظم می‌توانید از برخی راهکار‌ها استفاده کنید تا چرخه قاعدگی‌تان حفظ شود. از جمله این راهکار‌ها عبارت هستند از:

1_ حفظ وزن

وزن بدن روی تنظیم چرخه قاعدگی و تعادل هورمونی تاثیر می‌گذارد. چربی‌های بدن روی تولید استروژن تاثیر می‌گذارند. زمانی که دچار کمبود شدید وزن هستید، استروژن بدن کم و دوره قاعدگی قطع می‌شود. در نقطه مقابل، افزایش بیش‌از‌حد وزن استروژن زیادی در بدن تولید می‌کند؛ بنابراین دچار مشکلاتی از جمله پریود نامنظم، خون‌ریزی زیاد و تخمک‌گذاری نامنظم می‌شود.

برای حفظ وزن ایده‌آل بدن رژیم غذایی سالم داشته باشید و با کنترل کالری مصرفی و فعالیت بدنی منظم جلوی افزایش یا کاهش بیش‌از‌حد وزن بدن را بگیرید.

2_ داشتن رژیم غذایی متعادل

تغذیه مناسب موجب سلامت تخمدان‌ها می‌شود. شما باید یک رژیم غذایی سرشار از ویتامین‌ها، پروتئین، چربی‌های سالم و مواد معدنی مثل آهن، منیزیم و ویتامین B6 داشته باشید و از مصرف بیش‌از‌حد غذا‌های فرآوری‌شده یا قند بپرهیزید.

افرادی که به ویژه سندروم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) دارند، باید در داشتن رژیم غذایی مناسب دقت کنند.

3_ نوشیدن آب زیاد

شما باید بدن خود را هیدراته نگه دارید. جریان خون در رحم و تخمدان بدن افرادی که آب زیادی می‌نوشند، بهبود می‌یابد. این افراد کمتر دچار مشکلاتی از جمله گرفتگی‌های شدید، سردرد یا احتباس مایعات در دوران پریودی می‌شوند.

در صورتی که بدن خود را هیدراته نگه ندارید، خون بدن غلیظ‌تر می‌شود؛ بنابراین در دوره قاعدگی درد بیشتری می‌کشید و لخته‌های خونی بدن‌تان افزایش پیدا می‌کنند.

4_ داشتن خواب کافی

زمانی که به اندازه کافی نمی‌خوابید، هورمون کورتیزول در بدن بیش‌از‌اندازه ترشح می‌شود و سطح ملاتونین بدن‌تان پایین می‌آید. همانطور که گفتیم، هورمون کورتیزول نیز در ترشح هورمون GnRH تاثیر دارد و روی دوره قاعدگی اثر می‌گذارد؛ بنابراین اگر می‌خواهید چرخه پریودی منظمی داشته باشید، به اندازه کافی بخوابید.

خواب کافی موجب تعادل هورمونی می‌شود و علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) را کاهش می‌دهد.

5_ شناخت چرخه‌های قاعدگی خود

شناخت چرخه‌های قاعدگی خود برای جلوگیری از تاثیر استرس بر پریود

شما یک الگوی مخصوص برای چرخه قاعدگی دارید که با شناخت آن می‌توانید جلوی بی‌نظمی‌ها، تأخیر در تخمک‌گذاری یا تغییرات غیرطبیعی را بگیرید. اگر متوجه شدید که تغییرات شدیدی در طول، شدت یا علائم پریودی به‌وجود آمده، خیلی سریع این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

6_ نظارت بر دوره قاعدگی

شما می‌توانید از اپلیکیشن‌های مخصوص ردیابی پریود برای تشخیص نامنظمی یا تغییرات بدنی خود استفاده کنید؛ همچنین امکان یادداشت تاریخ قاعدگی، شدت خون‌ریزی یا علائم همراه را دارید.

نظارت بر دوره قاعدگی موجب می‌شود تا مشکلات مرتبط با سلامت هورمونی یا باروری خود را متوجه شوید و در زمان مناسب برای درمان آن‌ها به‌سراغ پزشک بروید.

چند اپلیکیشن برای ردیابی دوره پریودی را در این جدول معرفی می‌کنیم:

نام اپلیکیشن

معرفی اپلیکیشن
Clue اپلیکیشن Clue به شما در بررسی چرخه قاعدگی، علائم پیش از قاعدگی و تغییرات خلقی کمک می‌کند و رابط کاربری ساده‌ای دارد.
Flo اپلیکیشن Flo به شما در ثبت تاریخ قاعدگی و علائم جسمی و روحی یا پیگیری الگو‌های خواب کمک می‌کند.
Period Tracker

اپلیکیشن Period Tracker به شما در ثبت تاریخ قاعدگی، علائم و حالات خود کمک می‌کند و نمودار‌های تحلیلی کاربردی دارد.

7_ رعایت بهداشتی قاعدگی

شما می‌توانید از محصولات بهداشتی مناسب مثل نوار بهداشتی، تامپون یا کاپ قاعدگی استفاده و به‌طور منظم آن‌ها را تعویض کنید تا جلوی عفونت‌های واژینال و بیماری‌های التهابی لگن (PID) را بگیرید.

در صورتی که بهداشت قاعدگی را رعایت نکنید، دچار عفونت‌های باکتریایی و التهاب می‌شوید که روی سلامت تخمدان‌ها و رحم تاثیر دارند.

 

نکته: استرس در زنان در زنان با مردان تفاوت‌هایی دارد و بهتر است خانوم‌هایی که استرس بالایی دارند اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرند تا با کاهش استرس از عوارض آن جلوگیری کنند.

 

راه‌های کاهش تاثیر استرس بر پریود

راه‌های کاهش تاثیر استرس بر پریود

اگر بابت استرس و قاعدگی طولانی نگران هستید، با برخی راهکار‌ها استرس خود را کاهش دهید. در اینجا چند راهکار مناسب معرفی می‌کنیم:

1_ یوگا یا تای‌چی

یوگا و تای‌چی از جمله ورزش‌هایی هستند که روی بدن و ذهن تاثیر دارند. تمرینات ورزشی یوگا و تای‌چی سطح هورمون کورتیزول در بدن را کاهش می‌دهند و موجب افزایش آرامش و تمرکز می‌شوند. شما می‌توانید با انجام مداوم تمرینات این رشته‌های ورزشی جلوی تنش‌های عضلانی یا استرس‌های روانی خود را بگیرید و به تنظیم چرخه قاعدگی بدن‌تان و کاهش درد‌های ناشی از آن کمک کنید.

چند تمرین یوگا:

1.1_ ژست کودک

یوگا برای کاهش تاثیر استرس بر پریود؛ ژست کودک

  1. در حالت چهار دست و پا قرار بگیرید و باسن را به‌طرف عقب بکشید تا روی پاشنه پا قرار بگیرد.
  2. بازو‌هایتان را در کنار بدن قرار دهید.
  3. سنگینی تنه بدن باید روی قسمت پا‌ها باشد.
  4. پیشانی خود را روی زمین بگذارید.
  5. 5 دقیقه در همین حالت بمانید.

1.2_ تکیه‌دادن پا‌ها به دیوار

یوگا برای کاهش تاثیر استرس بر پریود؛ تکیه‌دادن پا‌ها به دیوار

  1. به پشت دراز کشیده و پا‌ها را در امتداد دیوار بالا ببرید.
  2. باسن باید تا حد امکان به دیوار نزدیک باشد. (تا جایی که راحت هستید.)
  3. پشت، سینه و گردن به زمین نزدیک باشند.
  4. در این حالت 10 دقیقه بمانید.

1.3_ ژست ماهی

یوگا برای کاهش تاثیر استرس بر پریود؛ ژست ماهی

  1. در حالتی که پا‌ها دراز هستند، بنشینید.
  2. کف دست‌ها را زیر باسن قرار دهید.
  3. آرنج‌ها را به هم فشار دهید و قفسه سینه را باز کنید.
  4. به پشت ساعد و آرنج تکیه دهید و به بازو‌ها فشار آورید تا قفسه سینه از زمین جدا شود.
  5. می‌توانید سرتان را به‌طرف زمین در حالت آویزان قرار دهید یا آن را روی یک کوسن بگذارید.
  6. در این حالت یک دقیقه بمانید.

2_ مدیتیشن

مدیتیشن استرس و اضطراب را کاهش می‌دهد و باعث آرامش ذهنی می‌شود. مدیتیشن سطح فعالیت هورمون استرس را هم کاهش داده و روی کاهش نوسانات قاعدگی نیز تاثیر می‌گذارد.

برای انجام مدیتیشن طبق این مراحل پیش بروید:

  1. جایی آرام را پیدا کنید.
  2. چشم‌های خود را ببندید و روی تنفس‌تان تمرکز کنید.
  3. نفس عمیق بکشید.
  4. افکارتان را بدون قضاوت فقط مشاهده کنید.
  5. این کار را برای 5 تا 10 دقیقه انجام دهید.

3_ تمرینات تنفسی

تمرینات تنفسی موجب آرام‌سازی سیستم عصبی و کاهش سطح کورتیزول می‌شوند و با کاهش نوسانات هورمونی و تنش‌های عضلانی، علائم قاعدگی را کاهش می‌دهند.

یکی از بهترین تمرینات تنفسی برای کاهش تاثیر استرس بر پریود، تمرین تنفس 4-7-8 است که به این صورت انجام می‌شود:

  1. ابتدا محیطی آرام و مناسب پیدا کنید و بنشینید یا دراز بکشید.
  2. 4 ثانیه از طریق بینی نفس بکشید.
  3. 7 ثانیه نفس خود را نگه دارید.
  4. به‌مدت 8 ثانیه نفس خود را به آرامی با صدای زوزه‌ای از طریق دهان بیرون دهید.
  5. این تمرین را 4 یار 5 بار انجام دهید.

 

در مقاله کاهش استرس و اضطراب راهکارهای متنوعی را برای کاهش استرس و اضطراب به شما معرفی کرده‌ایم که می‌تواند به آرامش بیشتر شما کمک کند.

 

4_ آرام‌سازی عضلانی

کاهش تاثیر استرس بر پریود؛ آرام‌سازی عضلانی

آرام‌سازی عضلانی موجب کاهش تنش‌های جسمی و روحی می‌شود و با کاهش استرس و اضطراب به تنظیم چرخه قاعدگی کمک می‌کند. شما می‌توانید این تمرین را برای کاهش گرفتگی‌های عضلانی نیز انجام دهید.

نحوه آرام‌سازی عضلانی:

  1. موقعیت مناسبی را پیدا کنید و چند نفس عمیق بکشید.
  2. عضلات دست خود را 5 ثانیه بفشارید و سپس ر‌ها کنید.
  3. شما باید تصور کنید که گویی تنش‌ها از بدن‌تان رها شده‌اند.
  4. این تمرین را برای دیگر گروه‌های عضلانی هم انجام دهید. بعد از رها‌کردن هر گروه عضلانی، نفس عمیق بکشید.

5_ ایجاد سرگرمی

داشتن سرگرمی می‌تواند سطح استرس روزمره و نگرانی‌ها را کاهش دهد. شما می‌توانید لیستی از فعالیت‌های جذاب برای خود ایجاد کنید تا با استفاده از آنها افکار منفی‌تان را کنار بگذارید و احساس بهتری داشته باشید. در این صورت تاثیر مثبتی بر سلامت هورمونی و تنظیم دوره پریود می‌گذارید.

چند سرگرمی مناسب برای دوران پریودی:

  • خواندن کتاب مانند داستان‌های جذاب
  • گوش‌دادن به پادکست مانند پادکست‌های الهام‌بخش
  • نوشتن درباره احساسات یا تجربه‌ها برای تخلیه احساسی
  • تماشای فیلم و سریال طنز
  • مدیتیشن
  • نقاشی

کلام آخر

وب‌سایت Priory گزارش می‌دهد که زنان 50 درصد نسبت به مردان استرس بیشتری دارند. زنان به‌دلیل عادت‌های ماهانه پریود، بیشتر در معرض آسیب‌های ناشی از استرس هستند. تاثیر استرس بر پریود زنان به‌قدری است که می‌توان انتظار به تعویق افتادن یا قطع پریودی را داشت؛ بنابراین باید با استفاده از راهکار‌های مناسب به تنظیم چرخه قاعدگی و کاهش استرس کمک کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید از پزشک زنان یا روانشناس کمک بگیرید.

منبع: Healthline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *