وبسایت Safety In Beauty گزارش میدهد که 50 درصد از زنان بریتانیا بزرگترین علت ریزش موی خود را استرس میدانند. به گزارش وبسایت Cleveland Clinic نیز بعد از وقوع یک عامل استرسزا یا تغییرات در بدن، تا 70 درصد از موها در مرحله آناژن زودتر از موعد وارد فاز تلوژن میشوند که این اتفاق ریزش موها را در پی دارد. سطوح بالای استرس میتواند منجر به ریزش مو شود یا رشد موها را مهار کند. ما در این مقاله میخواهیم درباره تاثیر استرس بر مو بیشتر صحبت کنیم.
آیا استرس باعث ریزش مو میشود؟
ارتباط مستقیمی بین استرس و ریزش مو وجود دارد؛ البته ریزش مو میتواند به دلایل دیگری مثل عوامل محیطی یا ژنتیکی هم باشد.
استرس مثبت بهدلیل ترشح هورمون آدرنالین و کورتیزول در مقدار کنترلشده به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند؛ در صورتی که استرس مزمن باعث سرکوب سیستم ایمنی میشود و مشکلاتی مانند التهاب را بههمراه دارد.
استرس مزمن در واقع باعث ایجاد التهاب در اطراف فولیکول مو میشود و مکانیزمهای آن را از طریق واسطههای غدد درونریز و سیستم ایمنی عصبی مانند کورتیزول و هورمونهای آزادکننده کورتیکوتروپین مختل میکند.
از رشد تا ریزش مو 3 مرحله دارد که عبارت هستند از:
- آناژن: آناژن مرحله فعال رشد مو است که بین 2 تا 7 سال طول میکشد. در مرحله آناژن، سلولهای فولیکول مو با سرعت بسیار زیادی تقسیم میشوند.
- کاتاژن: کاتاژن مرحلهای بین 2 تا 3 هفته است که فولیکول کوچکتر شده و رشد مو نیز متوقف میشود.
- تلوژن: مرحله تلوژن بین 2 تا 4 ماه طول میکشد که مو در آن هیچ رشدی ندارد و در آخر میریزد. بعد از ریزش موها در مرحله تلوژن، فولیکولها دوباره وارد مرحله آناژن میشوند. سلولهای بنیادی در مرحله تلوژن ساکن هستند و موها راحتتر میریزند.
وبسایت medicalnewstoday گزارش میدهد مطالعهای در سال 2021 نشان میداد که برداشتن غده آدرنال که وظیفه تولید هورمونهای ضروری استرس در بدن انسان و موشها را بر عهده دارد، روی چرخههای سریع رشد موی مجدد تاثیر میگذارد. محققها طی این مطالعه موشها را برای هفتهها در معرض استرس خفیف قرار دادند و متوجه شدند که سطح هورمون کورتیکوسترون (هورمون استرس) آنها افزایش پیدا کرد و رشد مو در بدن آنها کم شد. محققها همچنین دریافتند که فولیکولهای مو در زمان استرس وارد مرحله استراحت طولانیمدت یعنی تلوژن میشوند.
اگر شک دارید که ریزش موی شما ناشی از استرس است یا نه، پیشنهاد میکنم این مقاله را بخوانید: علائم استرس چیست؟
انواع ریزش مو ناشی از استرس
3 نوع ریزش موی ناشی از استرس وجود دارد که در اینجا آنها را توضیح میدهیم.
1_ تلوژن افلوویوم
آکادمی پوست آمریکا (AAD) نقل میکند که:
telogen effluvium or excessive hair shedding is common among people who experience extreme stress.
ترجمه: تلوژن افلوویوم یا ریزش بیشازحد مو در میان افرادی که استرس شدید را تجربه میکنند، رایج است.
تلوژن افلوویم به ریزش بیشازاندازه موهای در حال استراحت اشاره دارد. در پوست سر انسان، 85 درصد از موها در مرحله آناژن و 15 درصد در مرحله تلوژن قرار دارند؛ اما عوامل استرسزا میتوانند تا 70 درصد از موهای آناژن را به مرحله تلوژن منتقل کنند و باعث ریزش مو شوند.
هر کسی میتواند به تلوژن افلوویوم مبتلا شود؛ با این حال به گزارش وبسایت Cleveland Clinic زنان 30 تا 60 سال بیشتر در معرض آن هستند.
افرادی که سالم هستند، روزانه 100 تار مو از دست میدهند؛ در حالی که اگر تلوژن افلوویوم داشته باشید، روزانه تا 300 تار مو را از دست میدهید. تلوژن افلوویوم فقط موهای سر شما را تحت تاثیر قرار نمیدهد، بلکه روی موهای سرتاسر بدن تاثیر دارد.
این عارضه بیشتر در بالای سر نسبت به پشت یا کنارههای آن ظاهر میشود و روی خط موی شما تاثیر نمیگذارد.
علائم تلوژن افلوویم
- افزایش ریزش مو که ممکن است با برسکشیدن موها یا حمامکردن متوجه آن شوید.
- موهای سر شما نازک میشوند.
- موهای خشکی دارید که خیلی راحت میریزند.
اگر تلوژن افلوویم داشته باشد، پوست سرتان احتمالاً باید سالم باشد؛ در واقع طی این عارضه، پوست سر شما نباید دچار بثورات پوستی، خارش، سوزش یا درد باشد.
دلایل تلوژن افلوویم
از آنجا که یکی از اصلیترین دلایل تلوژن افلوویم عوامل استرسزا هستند، شناسایی علت آن بسیار مهم است. زمانی که علت را برطرف کردید، در اغلب موارد این عارضه بین 6 تا 8 ماه برطرف میشود.
تلوژن افلوویم علاوهبر استرس، دلایل دیگری هم دارد که عبارت است از:
- پرکاری تیروئید
- کمکاری تیروئید
- زایمان
- تب شدید
- قطع مصرف قرصهای ضدبارداری
- رژیم غذایی کمپروتئین
- برخی داروها مانند بتا بلاکرها و داروهای ضدافسردگی
بررسی تاثیر استرس بر تلوژن افلوویم
در اینجا چندین دلیل برای تأثیر استرس بر تلوژن افلوویم را میآوریم:
1_ تحقیقاتی علمی
- به گزارش American Journal of Clinical Dermatology، مطالعهای انجام شد که نشان میداد استرس شدید جسمی یا روانی میتواند منجر به ورود ناگهانی 30 تا 50 درصد از فولیکولهای مو به فاز تلوژن شود. طبق این گزارش، استرس روی چرخه طبیعی مو تاثیر میگذارد و در بسیاری از بیماران، ریزش مو بعد از 2 تا 3 ماه بعد از اتفاق استرسزا شروع میشود.
- Journal of Investigative Dermatology گزارش میدهد که افزایش استرس منجر به تولید بیشازاندازه کورتیزول میشود و کورتیزول التهاب مزمن و سایتوکاینهای التهابی مثل TNF-α را افزایش میدهد.
- بر اساس یک مطالعه در Experimental Dermatology، هورمونهای استرس مانند کورتیکوتروپین میتوانند بهصورت مستقیم روی فولیکولهای مو تاثیر بگذارند و باعث کوتاهشدن فاز آناژن شوند. اگر کورتیکوتروپین بهصورت ناگهانی افزایش یابد، موها به فاز تلوژن وارد میشوند.
2_ کاهش تولید فاکتور رشد عصبی (NGF) و فاکتور رشد شبه انسولین-1
استرس ترشح فاکتورهای رشد عصبی NGF یا IGF-1 را کاهش میدهد. این فاکتورها برای رشد موها ضروری هستند و در صورت کاهش آنها، فولیکولهای مو ضعیف میشوند. در واقع کاهش IGF-1 منجر به کوتاهشدن فاز آناژن و ورود سریع موها به فاز تلوژن میشود.
3_ اختلال در گردش خون
زمانی که دچار استرس میشوید، عروق خونی پوست سر شما دچار انقباض میشوند و گردش خون در آن ناحیه کاهش پیدا میکند؛ از آنجا که فولیکولهای مو نیز برای حیات نیاز به اکسیژن و مواد مغذی دارند، در اثر کاهش فشار خون، اکسیژن و مواد مغذی کمتری به آنها میرسد و در نتیجه دچار ریزش موها میشوید. در صورت تضعیف فولیکولها، موها وارد فاز تلوژن میشوند.
4_ تغییر در میکروبیوم پوست سر
زمانی که دچار استرس شدهاید، تعادل باکتریهای مفید پوست سر از بین میرود و چربی افزایش مییابد. در این صورت احتمال التهاب و بستهشدن فولیکولهای مو افزایش پیدا میکند.
5_ تغییر در متابولیسم آهن و ویتامینها
استرس میزان جذب آهن، زینک و ویتامین B را کاهش میدهد؛ این مواد مغذی برای موها ضروری هستند! در صورت کاهش مواد مغذی، انرژی سلولهای فولیکولی نیز کاهش مییابد و خیلی زودتر وارد فاز تلوژن میشوند.
2_ آلوپسی آرهآتا
در آلوپسی آرهآتا سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو در مرحله آناژن حمله و آنها را وادار به ورود به مرحله کاتاژن میکنند. از آنجایی که سلولهای بنیادی در کاتاژنها از بین نمیروند، فولیکولهای مو به بازسازی و چرخه خود ادامه میدهند.
وبسایت Cleveland Clinic گزارش میدهد که نزدیک به 7 میلیون نفر در ایالات متحده به آلوپسی آرهآتا مبتلا هستند که 20 درصد این آمار فقط مربوط به کودکان است.
از بین کسانی که به آلوپسی آرهآتا مبتلا هستند، 5 درصد به آلوپسی آرهآتا توتالیس و 1 درصد به آلوپسی آرهآتا یونیورسالیس مبتلا شدهاند.
آلوپسی آرهآتا در واقع یک بیماری خودایمنی است که باعث میشود سیستم ایمنی بدن اشتباهاً به فولیکولهای مو حمله کند؛ چون فکر میکند که آنها مهاجمهای خارجی به بدن از جمله باکتریها، ویروسها، انگلها یا قارچها هستند که منجر به بیماری و عفونت میشوند. وقتی این اتفاق میافتد، موها شروع به ریزش میکنند.
علائم آلوپسی آرهآتا
آلوپسی آرهآتا ناشی از استرس باعث میشود که موهای شما بهصورت تکهتکه شروع به ریزش کنند؛ همچنین شاید ناخنهای شما بر اثر این عارضه دچار فرورفتگی شوند. البته آلوپسی آره تا بر سلامت جسمانی شما تأثیری نمیگذارد.
از جمله علائم شایع آلوپسی آرهآتا عبارت هستند از:
- خارش
- ایجاد منافذ قابل مشاهده در فولیکولهای مو
- موهای رشدکرده کوتاه (در قسمت بالا ضخیم و در نزدیکی ریشه نازک)
- رشد موهای سفید
بررسی تاثیر استرس بر آلوپسی آرهآتا
در اینجا برخی از مهمترین دلایل تاثیرات استرس بر آلوپسی آرهآتا را بررسی میکنیم:
1_ نقش استرس در بیماریهای روانی
- استرس منجر به اختلال در سیستم ایمنی بدن میشود.
- استرس سطح کورتیزول را افزایش میدهد. کورتیزول میتواند منجر به تغییر تنظیمات سیستم ایمنی بدن شود.
- استرس شدید ممکن است سلولهای T خودایمنی را فعال کند و باعث حمله به فولیکولهای مو شود.
2_ تحقیقات و مطالعات بالینی
- مطالعهای در JAAD انجام شد که نشان میداد 60 درصد از بیماران مبتلا به آلوپسی آرهآتا، طی چندین هفته یا چندین ماه قبل از ابتلا به این بیماری، اتفاقی استرسزایی را تجربه کردهاند. این رویداد استرسزا شامل فشارهای کاری، استرسهای روحی، بیماریهای مزمن یا چالشهای خانوادگی بود.
- مطالعهای در British Journal of Dermatology انجام شد که طی آن محققها متوجه شدند که سطح سایتوکالینهای التهابی مثل TNF-a و IL-6 در بیماران مبتلا به آلوپسی آرهآتا بیشتر از افراد سالم است. در واقع استرس بهواسطه افزایش اینترلوکینها و سیتوکاینهای التهابی منجر به حمله سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو میشود.
- مطالعهای در Psychosomatic Medicine انجام شد که طی آن محققها دریافتند که استرس میتواند بر محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (HPA) تأثیر بگذارد. طی این مطالعه، محققها متوجه شدند که این محور در افراد مبتلا به آلوپسی آرهآتا بیشفعال بوده و سطوح کورتیزول بدن آنها نیز در اغلب موارد بیشتر از حد معمول بود. در واقع هنگامی که کورتیزول افزایش پیدا کند، سیستم ایمنی بدن نامتعادل میشود و به فولیکولهای مو حمله میکند.
- به گزارش International Journal of Trichology، مطالعهای روی 200 فرد مبتلا به آلوپسی آرهآتا انجام شد که محققها طی آن متوجه شدند که 75 درصد از افراد مبتلا به این عارضه، از قبل یک عامل استرسزا را تجربه کرده بودند. این بیماران تحت روشهای درمانی استرس مثل یوگا یا مدیتیشن قرار گرفتند و 40 درصد آنها علائم بهبودی را نشان دادند. نتیجه تحقیق این شد که مدیریت استرس میتواند شدت آلوپسی آرهآتا را کاهش دهد.
3_ مکانیزمهای احتمالی تاثیر استرس بر آلوپسی آرهآتا
استرس میتواند باعث افزایش سیتوکینهای التهابی مانند اینترلوکین-6 و فاکتور نکروز توموری آلفا شود و روی بیماریهای خودایمنی تاثیر بگذارد.
3_ تریکوتیلومانیا
به اختلال کشیدن مو، تریکوتیلومانیا میگویند که شامل کشیدن مداوم مو در بخشهای مختلف بدن است. تریکوتیلومانیا را بهعنوان یکی از انواع اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) میشناسند. افراد مبتلا به این اختلال، با استفاده از دست یا موچین شروع به کندن موهای بدن خود میکنند. اختلال تریکوتیلومانیا منجر به کمپشتشدن موها و نازکشدن آنها میشود.
افراد مبتلا به اختلال تریکوتیلومانیا معمولاً موهای سر، ابروها، مژهها، ریش و سبیل یا موهای بدن خود را میچینند.
انواع تریکوتیلومانیا
تریکوتیلومانیا 2 نوع دارد که عبارت هستند از:
- تریکوتیلومانیا خودآگاه: در این اختلال، فرد بهصورت آگاهانه شروع به کندن موهای خود میکند تا سطح اضطراب و استرس او کاهش یابد. فرد ممکن است قبل از کندن موها، نوعی احساس تنش و اجبار را تجربه کند.
- تریکوتیلومانیا ناخودآگاه: فرد بدون آگاهی، شروع به کندن موها در شرایط مختلف مثل تماشای تلویزیون یا مطالعه میکند. او شاید حتی بعداً متوجه شود که بخشی از موهایش کم شده است.
علائم تریکوتیلومانیا
در این جدول مهمترین علائم تریکوتیلومانیا را بررسی میکنیم:
علائم رفتاری |
علائم فیزیکی | علائم روانشناختی |
کندن مداوم مو از یک یا چند ناحیه بدن | کمپشتی موها | احساس لذت یا آرامش بعد از کندن موها |
ناتوانی در توقف این کار | وجود نقاط طاس روی سر یا بدن | احساس گناه یا شرم بعد از کندن موها |
تکرار رفتار در شرایط استرسزا | عفونت یا زخم در محل موهای چیده شده |
اجتناب از قرارگیری در موقعیتهای اجتماعی بهدلیل ظاهر موها |
دلایل تریکوتیلومانیا
- استرس و اضطراب شدید
- اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD)
- افسردگی
- کمبود عزت نفس
- عدم تعادل در انتقالدهندههای عصبی و کاهش سروتونین، دوپامین و گلوتامات در بدن
- فعالیت بیشازاندازه سیستم پاداش مغزی
- تروماها و سوءاستفادههای دوران کودکی
بررسی تاثیر استرس بر تریکوتیلومانیا
در اینجا چند دلیل مهم میآوریم که نشان میدهند استرس بر تریکوتیلومانیا تاثیر میگذارد:
1_ تحقیقات علمی
- به گزارش Biological Psychiatry، مطالعهای در سال 2007 انجام شد که نشان میداد بدن افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا سطح بالایی از کورتیزول را ترشح میکند؛ برای همین احتمال کندن موها در آنها بیشتر است.
- به گزارش Neuropsychopharmacology، محققها بر اساس نتایج MRI متوجه شدند که فعالیت در قشر پیشپیشانی افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا کاهش یافته است؛ این باعث ناتوانی آنها در کنترل رفتارهای تکانشی میشود.
- به گزارش Journal of Psychopharmacology، مطالعهای در سال 2015 انجام شد که نشان میداد سیستم دوپامینرژیک در بدن افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا فعالیت زیادی دارد که باعث کندن موها بهعنوان مکانیزمی برای مقابله با استرس میشود.
- American Journal of Psychiatry گزارش میدهد که یک بررسی در سال 2016 روی بیش از 500 بیمار نشان داد که حدود 75 درصد از بیماران مبتلا به تریکوتیلومانیا، همزمان به نوعی اختلال اضطرابی دیگر مانند PTSD نیز مبتلا هستند.
2_ افزایش تکانه و کاهش مهار رفتاری
استرس میتواند در ساختارهای مغزی مثل قشر پیشپیشانی تغییراتی ایجاد کند. این تغییرات موجب کاهش مقاومت فرد در برابر کندن موها میشود.
3_ یادگیری شرطی و الگوهای رفتاری
استرس میتواند منجر به ایجاد پاسخ شرطی در برخی افراد شود که در این شرایط کندن موها بهعنوان یک واکنش ناخودآگاه در برابر اضطراب شناخته میشود. در واقع با بروز شرایط استرسزا، فرد بهصورت ناخودآگاه این الگوی رفتاری را تکرار میکند.
استرس علاوه بر مو میتواند روی پوست هم تاثیر بگذارد، در این مقاله به طور کامل درباره آن بحث کردهایم: تاثیر استرس بر پوست)
راههای درمان ریزش مو ناشی از استرس
راههای درمانی مختلفی برای درمان ریزش مو ناشی از استرس وجود دارد که در اینجا برخی از آنها را بررسی میکنیم:
نکته: راهکارهای درمانی معرفیشده برای هر 3 بیماری تلوژن افلوویم، آلوپسی آرهآتا و تریکوتیلومانیا تاثیرگذار هستند.
1_ آرامسازی سیستم عصبی
از آنجا که استرس مهمترین علت بروز این بیماریها است، شما باید از تکنیکهای آرامسازی عصبی برای کاهش شدت آنها استفاده کنید. در اینجا چند تکنیک کاربردی میگوییم
مدیتیشن و تمرینات تنفسی: مدیتیشن و تمرینات تنفسی فعالیت سیستم سمپاتیک که بدن را در حالت جنگ و گریز قرار میدهد، کاهش میدهند. تمرینات تنفسی مثل 4 ثانیه دم، 4 ثانیه حبس نفس، 4 ثانیه بازدم و 4 ثانیه دوباره حبس نفس میتوانند شدت استرس شما را کاهش دهند. برای مدیتیشن و ذهن آگاهی نیز کافیست روی نفسهای خود متمرکز شوید و افکار را بدون قضاوت فقط مشاهده کنید.
2_ تغذیه سالم و مصرف مکملهای تقویتکننده مو
در این جدول لیست مواد مغذی لازم برای موها را بررسی میکنیم:
نام ماده مغذی | نوع تاثیرگذاری |
بیوتین | لازم برای تقویت رشد مو |
آهن | لازم برای جلوگیری از رشد مو بهخصوص در زنان |
ویتامین D | کاهش التهاب در آلوپسی آرهآتا و تقویت سیستم ایمنی بدن |
روی (زینک) | کاهش استرس و تنظیم عملکرد سیستم ایمنی بدن |
پروتئین | لازم برای تولید کراتین |
امگا 3 و آنتی اکسیدانها |
افزایش جریان خون در پوست سر و کاهش التهاب |
انواع مواد غذایی و خوراکیهای سالم حاوی مواد مغذی لازم برای موها عبارت هستند از:
- تخممرغ
- گوشت مرغ و بوقلمون
- لبنیات
- حبوبات
- گوشت قرمز
- اسفناج و سبزیجات برگ سبز
- عدس و لوبیا
- کشمش و خرما
- ماهیهای چرب
- قارچ
- لبنیات غنیشده با ویتامین D
- تخمه کدو و آفتابگردان
- جو دوسر
- میگو و صدف خوراکی
- آووکادو
- موز
- گردو
3_ ماساژ سر
شما از طریق ماساژ سر میتوانید به افزایش گردن خون پوست سر کمک کنید و مواد مغذی بیشتری برای به فولیکولهای مو برسانید
در اینجا چند راهکار برای ماساژ پوست سر میگویم:
- شما میتوانید با روغنهای طبیعی مثل روغن کرچک یا رزماری پوست سر را ماساژ دهید.
- شما میتوانید با درمارولر تولید کلاژن را در بدن تحریک کنید و خونرسانی در پوست سر را افزایش دهید.
- شما از طریق آروماتراپی و استفاده از روغنهای آرامشبخش مثل اسطوخودوس میتوانید سطح استرس خود را کاهش دهید.
4_ مراقبت اصولی از موها
شما باید جلوی آسیبهای فیزیکی و شیمیایی بر موهای خود را بگیرید. برای این کار به چند نکته توجه داشته باشید:
- از شامپوهای فریسولفات و ملایم استفاده کنید.
- تعداد دفعات استفاده از سشوار و اتوی مو را به حداقل برسانید.
- مدلهای موی خیلی سفت مثل دماسبی محکم را کنار بگذارید تا فشاری به فولیکولهای مو وارد نشود.
5_ دارودرمانی
برخی داروها برای رشد مو و تنظیم سیستم ایمنی مفید هستند که البته باید حتماً زیر نظر پزشک استفاده شوند.
در جدول زیر داروهای مناسب برای مو را بررسی میکنیم:
نام دارو |
نحوه تاثیرگذاری |
ماینوکسیدل | داروی ماینوکسیدیل موجب تحریک رشد موها و افزایش گردش خون در فولیکولهای مو میشود. |
داروهای ضدالتهابی |
داروهای ضدالتهابی مثل کورتیکواستروئیدهای موضعی یا تزریقی میتوانند برای درمان آلوپسی آرهآتا مؤثر باشند. |
برخی از داروهای درمان استرس نیز ممکن است مؤثر باشند که در این جدول آنها را بررسی میکنیم:
نوع دارو |
نحوه تاثیرگذاری | نام دارو |
داروهای ضداضطراب و ضدافسردگی | تاثیر بر کاهش استرس و اضطراب | داروهای بازدارنده بازجذب سروتونین (SSRI) مثل فلوکستین، سرترالین و پاروکستین_ داروهای بازدارنده جذب سروتونین-نراپینفرین (SNRI) مثل دولوکستین و ونلافاکسین_ آنتیهیستامینها مثل دیفنهیدرامین |
بنزودیازپینها | تاثیر سریع در کاهش اضطراب | داروهایی مثل دیازپام، آلپرازولام یا کلونازپام |
داروهای ضداسترس و آرامشبخش طبیعی | تاثیر بر استرسهای خفیف | داروهایی مثل گلاب، عصاره گل ساعتی، مخمر سنتجان و اسطوخودوس |
داروهای تقویتکننده خواب | تاثیر بر بهبود کیفیت خواب | داروهایی مثل ملاتونین یا زولپیدم |
مکملهای درمانی | تاثیر بر کاهش استرس و اضطراب |
مکملهای منیزیم یا ویتامینهای گروه B |
6_ رواندرمانی
حضور در جلسات رواندرمانی و رفتار درمانی شناختی (CBT) به کنترل رفتارهای تکانهای ناشی از تریکوتیلومانیا و کاهش استرس جهت درمان آلوپسی آرهآتا و تلوژن افلوویم کمک میکند. در این جلسات از روشهای درمانی مختلفی استفاده میشود که عبارت هستند از:
- رفتاردرمانی معکوس (HRT): در این جلسات به افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا آموزش داده میشود که چطور کندن موهای خود را کنترل کنند.
- بیوفیدبک و تمرینات آرامسازی: طی این جلسات به مراجع نحوه کنترل استرس آموزش داده میشود.
- درمان شناختی رفتاری (CBT): این جلسات نیز بهمنظور تغییر الگوهای فکری مخرب برگزار میشوند.
کلام آخر
تاثیر استرس بر مو زیاد است؛ این عارضه میتواند منجر به بروز بیماریهای مختلفی از جمله تلوژن افلوویم، آلوپسی آرهآتا یا تریکوتیلومانیا شود. خوشبختانه راههای درمانی زیادی برای این بیماریها وجود دارد که میتوانید با استفاده از آنها روند ریزش موی سر خود را بهحالت طبیعی برگردانید. پیشنهاد میدهیم که قبل از استفاده از هر یک از این روشها، ابتدا حتماً از یک پزشک متخصص کمک بگیرید. پزشکان با تشخیص دقیق بیماری و ارائه راهکار درمانی مناسب با شرایط جسمی و روحی شما، کمکتان میکنند تا زودتر مراحل درمان را پشت سر بگذارید.
منابع: