ADHD یکی از اختلالات رایج رشدی در دوران کودکی است. علائم این اختلال ابتدا در دوران کودکی شناسایی میشود و اغلب تا دوران بزرگسالی ادامه مییابد. کودکان مبتلا به ADHD در حفظ تمرکز و کنترل رفتارهای تکانشی (رفتارهای ناگهانی و از روی هیجان) مشکل دارند. فعالیت بیش از حد یا همان بیش فعالی مشخصه بارز این اختلال است. دیگر علائم اختلال نقص توجه بیش فعالی در کودکان عبارتند از:
- خیالپردازی زیاد
- فراموش کردن یا گم کردن اشیا
- بیقراری و ناآرامی
- اشتباهاتی از روی سهل انگاری
- انجام کارهای مخاطرهآمیز
- مشکل در برقراری ارتباط و کنار آمدن با دیگران
تشخیص اولیه این بیماری در خانه و توسط والدین امکانپذیر است؛ شما میتوانید با انجام تست ADHD بهصورت آنلاین، شدت علائم در کودکان را بررسی کنید. البته در نظر داشته باشید که این تستها جایگزین تشخیص قطعی پزشک نیستند و نظر ایشان تعیینکننده وضعیت نهایی شما یا فرزندتان خواهد بود.
دلیل ابتلا به ADHD یا اختلال نقص توجه بیش فعالی چیست؟
دانشمندان و متخصصان همچنان در حال بررسی و مطالعه علل ADHD هستند. البته علت این اختلال هنوز به طور دقیق مشخص نیست اما راهکارها و روشهای درمانی موثری برای مدیریت و کنترل علائم اختلال معرفی شده است. ژنتیک عاملی تاثیرگذار روی احتمال ابتلا به اختلال نقص توجه بیشفعالی به حساب میآید. مطالعات اخیر فاکتورهای ژنتیکی را با ADHD مرتبط دانستهاند. علاوه بر ژنتیک عوامل دیگری نیز تاثیرگذار هستند:
- آسیب مغزی
- تماس با برخی عوامل محیطی در دوره بارداری یا سنین پایین
- استفاده از الکل و سیگار در دوران بارداری
- زایمان زودرس
- وزن پایین نوزاد هنگام تولد
برخی از افراد به اشتباه فکر میکنند مصرف زیاد شکر، تماشای زیاد تلویزیون، عوامل محیطی و سبک والدگری باعث ابتلا به ADHD میشود اما چنین نیست. این عوامل خارجی علائم را در برخی افراد شدیدتر میکنند اما منجر به بیش فعالی نمیشوند.
- بیشتر بخوانید: ADHD چیست؟
- بیشتر بخوانید: علت بیش فعالی چیست؟
- بیشتر بخوانید: ADHD در DSM
تشخیص بیش فعالی با تست ADHD
برای تشخیص قطعی و نهایی ADHD باید به متخصص مراجعه کرد. پروسه تشخیص تنها با انجام تست ADHD میسر نیست بلکه باید بررسی جامع صورت گیرد. مشکلاتی نظیر اضطراب، اختلالات مرتبط با خواب و انواع اختلالات یادگیری و دیگر نشانهها باید بررسی شوند. یکی از قدمها معاینات پزشکی و انجام آزمایشهایی نظیر شنواییسنجی و بیناییسنجی است. همچنین تاریخچه اختلال نقص توجه بیش فعالی در خانواده هم باید مورد بررسی قرار بگیرد.
معتبرترین تست ADHD
شاخص ارزیابی کانرز یک تست ADHD معتبر است که برای ارزیابی علائم نقص توجه بیش فعالی در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان به کار گرفته میشود. برای افراد در سنین پایینتر معمولا سوالاتی برای والدین یا معلمین کودک فراهم میشود. این افراد با ارزیابی صحیحی که از شرایط دارند به سوالات پاسخ میدهند. مزیت استفاده از شاخص ارزیابی کانرز این است که اطلاعات جامع و دقیقی درباره شدت و وخامت اختلال ADHD به فرد میدهد. در تست ADHD باید به سوالاتی از این قبیل پاسخ دهید:
- هر چند وقت یک بار با فوران احساسات روبرو میشوید؟
- هر چند وقت یک بار توانایی توجه و تمرکز به جزئیات را از دست میدهید؟
- هر چند وقت یک بار احساس بیقراری میکنید؟
- هر چند وقت یک بار در پیروی از دستورالعملها دچار مشکل میشوید؟
- هر چند وقت یک بار گوشکردن به صحبتها حین مکالمه را از یاد میبرید؟
- هر چند وقت یک بار در آرام و بیتحرک نشستن با مشکل روبرو میشوید؟
معیارهای ارزیابی در تست ADHD کانرز
تست ارزیابی کانرز چه مواردی را ارزیابی میکند؟ این تست تشخیص بیش فعالی عوامل حواسپرتی، بیش فعالی و نشانههای تکانشگری را مورد بررسی قرار میدهد. همچنین درباره اختلالات خواب، مشکل در ارتباطات میان فردی و همچنین احساسات شخص پرسشهایی مطرح میکند. این آزمون ADHD روی نشانهها و بررسی آنها تمرکز دارد و نمیتواند معیار قطعی برای تشخیص باشد. پس اگر میخواهید از ابتلا به این اختلال مطمئن شوید حتما به پزشک مراجعه کنید.
با مراجعه به پزشک عوامل و اختلالات دیگری همچون اضطراب و افسردگی مورد بررسی قرار میگیرند. بررسی این اختلالات مهم هستند چون روی اختلال بیش فعالی تاثیر میگذارند. به طور کلی علائمی که تست ADHD کانرز آنها را بررسی میکند عبارتند از:
- بیش فعالی
- کم توجهی
- تکانشگری
- مشکلات مرتبط با ارتباطات
- مشکلات مرتبط با خواب
- مشکلات مرتبط با احساسات
- بیشتر بخوانید: بیش فعالی تا چه سنی ادامه دارد؟
- بیشتر بخوانید: انواع بیش فعالی
- بیشتر بخوانید: ADHD و نوروفیدبک
آیا تست تشخیص بیش فعالی قابل اعتماد است؟
اگر خود شخص یا والدین او مشکوک به ابتلا به ADHD باشند، حتما باید به متخصص بهداشت روان (روانپزشک یا روانشناس) مراجعه کنند. انجام تست ADHD و ارائه نتیجه آن به متخصص، به شناخت دقیقتر کمک میکند. البته خود پزشک هم ممکن است این پرسشنامه را در اختیار متقاضی قرار دهد. به این نکته توجه داشته باشید که پاسخدادن به سوالات بر عهده خود شخص یا والدین کودک است. این مقیاس ارزیابی به شرطی کمککننده است که با نهایت دقت و صداقت به آن پاسخ دهید.
از نظر آماری و باتوجهبه معیارهای طراحی تستهای استاندارد، تست ADHD کانرز یکی از بهترین تستهای طراحی شده در این زمینه محسوب میشود که با رعایت تمام نکات کلیدی در زمینه انسجام سوالات و حفظ ارتباط معنادار بین آنها، احتمال بروز خطا از طرف تست (نامفهوم بودن سوالها و غیره) را بسیار کاهش داده است. بااینحال، امکان بروز اشتباهاتی در نتیجه این تست دورازذهن نیست. توصیه میشود تست را با راهنمایی یک روانشناس و استفاده از منابع مکمل (Conners CBRS یا چکلیست علائم ADHD) انجام دهید. (منبع: Healthline)
انجام آنلاین تست ADHD راحتتر است. تفسیرهای آنلاین و همچنین مشاوره آنلاین هم کار متقاضیان را به مراتب آسانتر کرده است. رتبهبندی امتیازها تفسیری ابتدایی از اختلال را ارائه میدهد. تفسیر دقیقتر با کمک علم روانشناسی و روانپزشکی و تشخیص متخصص امکانپذیر است.
انواع تست ADHD کانرز؛ ارزیابی کوتاهمدت و ارزیابی بلندمدت
تست ADHD کانرز به دو نوع ارزیابی کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم میشود. نسخه بلند مدت شامل سوالات بیشتر و جزئیتر است و حدودا 90 دقیقه به طول میانجامد. نسخه کوتاه مدت، عمومی و سوالات کمتری را شامل میشود. تکمیل این پرسشنامه کمتر از 30 دقیقه زمان میبرد. نسخه طولانی مدت طبعا اطلاعات دقیقتر، جامعتر و قابل استنادتری ارائه میدهد.
تفسیر پرسشنامه غربالگری ADHD بزرگسالان
شاخص ارزیابی کانرز به متخصصان سلامت روان و جامعه پزشکان در تشخیص ADHD کمک میکند. سه نوع متفاوت از ADHD در این پرسشنامه معتبر ارزیابی میشود.
شاخص ارزیابی کانرز برای بررسی علائم و نشانههای هر سه نوع اختلال بیش فعالی طراحی شده است. برای تشخیص، بزرگسالان باید حداقل 5 نشانه یا معیار را داشته باشند. کودکان زیر 12 سال باید حداقل 6 شاخص را در حداقل یک دسته از علائم بروز دهند.
پس از پایان تست ADHD، تفسیر آن توسط متخصص بررسی شده و تشخیص نهایی داده میشود. با این وجود، توصیه میشود که هر متخصص سلامت روان از چندین منبع اطلاعاتی معتبر استفاده کند تا تشخیص قطعی و صحیح بدهد.
اعدادی که پس از اتمام تست ADHD مشاهده میکنید استاندارد هستند و هر یک در یک بازه امتیازی قرار میگیرند. نگاهی به این بازههای عددی و تفسیر هر یک داشته باشیم:
- کمتر از 50 – نمره میانگین: نشاندهنده ابتلای شخص به ADHD نیست.
- 50 تا 70 – نمره خفیف تا متوسط: این بازه عددی بالاتر از سطح متوسط است. بازه 60 تا 70 نزدیک به عدد میانگین افراد مبتلا به ADHD است و باید با دقت بیشتری تفسیر شود.
- بالاتر از 70 – بالاتر از نمره میانگین و نشاندهنده نمره بالینی افراد مبتلا به ADHD است.
- بیشتر بخوانید: درمان بیش فعالی در بزرگسالان
- بیشتر بخوانید: درمان شناختی رفتاری بیش فعالی
- بیشتر بخوانید: ADHD و کنکور
لینک تست ADHD
برای انجام تست آنلاین ADHD کانرز میتوانید به این وبسایت مراجعه کنید. با دقت و صداقت به سوالات پاسخ دهید. نتیجه تنها به شما نمایش داده میشود، پس نگران نباشید.
درمان ADHD یا نقص توجه بیش فعالی
در بسیاری از موارد، درمان و بهبود علائم با رفتار درمانی و دارو (هر دو) امکانپذیر است. برای کودکان 4 تا 5 ساله، آموزش والدین قبل از دارودرمانی انجام میشود. بهترین شیوه درمان برای هر شخص و در هر سنی متفاوت است. در طی روند درمان به متخصص خود اعتماد کرده و دستورالمعلهای لازم را اجرا کنید.
کلام آخر
تست ADHD به تشخیص و شناسایی علائم این اختلال کمک شایانی میکند. در این مطلب به معرفی یک تست معتبر و دقیق پرداختهایم. همچنین پرسشنامه بیش فعالی و تفسیر آن را در اختیار شما گذاشتهایم.
منابع:
- choosingtherapy.com
- cdc.gov
5 پاسخ
مقاله خیلی خوبی بود. یکی از نکات جالبی که بهش اشاره کردید استفاده از “تست کانرز” بود. این تست یه ابزار خیلی مفید برای ارزیابی مشکلات رفتاری کودکان، مثل ADHD، به حساب میاد. من شخصا تجربه داشتم که استفاده از این تست کمک کرده تا به درستی مشکلات بچهها شناسایی بشه. خیلی عالی بود که توضیح دادید این تست چطور میتونه به تشخیص دقیقتر مشکلات کمک
مقاله واقعا آموزنده بود. خیلی خوب توضیح دادید که تست کانرز چطور میتونه در تشخیص اختلالات توجه و تمرکز تاثیر داشته باشه. به نظر من، این تست یک ابزار خیلی کاربردی برای والدین و معلمان هست که بتونن مشکلات رفتاری کودکان رو بهتر درک کنن و روشهای درمانی مناسب رو پیدا کنن. امیدوارم بیشتر در مورد نحوه اجرای این تست و تحلیل نتایجش توضیح بدید.
مقاله خیلی خوبی بود. تست کانرز واقعا یکی از بهترین ابزارها برای سنجش مشکلات توجه و تمرکز بچههاست.
مقاله جالبی بود. تست کانرز خیلی میتونه کمک کنه در شناسایی دقیق مشکلات.
خیلی خوب بود که به تست کانرز اشاره کردید. این تست میتونه برای ارزیابی رفتار کودکان خیلی موثر باشه.