ADHD و کنکور یک ترکیب ترسناک، اما غیرواقعی است؛ مانند زمانی که با دیدن یک سایه وحشت میکنیم و بعد متوجه میشویم چیز مهمی نبوده است. آمادهشدن برای شرکت در امتحان کنکور و ورود به دانشگاه پروسهای است که از سال اول دبیرستان آغاز میشود. رمز موفقیت در کنکور مطالعه با برنامه فشرده، تمرکز بالا و استمرار است؛ دقیقا همان ویژگیهایی که برای یک فرد بیشفعال چالشبرانگیز هستند! در این مقاله، ما برخی از بهترین نکات و ترفندهای کنترل علائم ADHD برای مطالعه کنکور را جمعآوری کردهایم.
- بارزترین نشانههای ADHD عدم تمرکز، اهمال کاری، ضعف حافظه، خستگی جسمی و کمبود توجه هستند که تبعات آن، روحیه دانشآموز را به هم میریزند.
- در صورت امکان، بهتر است از همان اوایل دبیرستان نسبت به درمان این مشکل با کمک روشهای رواندرمانی یا دارودرمانی اقدام کنید.
- مهمترین مهارتی که در مدیریت شرایط ADHD و کنکور به شما کمک خواهد کرد، برنامهریزی درست و متعادل و پایبندی به آن است.
- نحوه برنامهریزی برای افراد دچار اختلال ADHD متفاوت با دیگران است و شما نباید از برنامههای آماده یا برنامههایی که توسط افراد ناآشنا به شرایط نوشته شدهاند، استفاده کنید.
- سایر روشهای مدیریت چالش ADHD و کنکور شامل مطالعه در محیط استاندارد، کاهش استفاده از دستگاههای الکترونیکی و اینترنت، شناسایی زمان بهرهوری خود، خواب منظم، استفاده از تکنیکهای افزایش تمرکز حین مطالعه، صرف غذاهای مناسب و نوشیدن آب زیاد خواهد بود.
- برخلاف باور رایج، ADHD و کنکور نقطه مقابل یکدیگر نیستند و ابتلای شما به این اختلال، جلوی موفقیتتان را نخواهد گرفت.
- حمایت از دانشآموز بیشفعال در خانه و مدرسه بخش مهمی از موفقیت او را رقم خواهد زد.
Adhd چیست و چه تاثیری بر روند مطالعه میگذارد؟
ADHD یک اختلال عصبی-رشدی است که تاثیرات مختلفی بر زندگی افراد مبتلا میگذارد. افراد ADHD دارای مشکلات متعددی هستند که شامل کمبود توجه به مطالب درسی، تکراری شدن دروس، بیمیلی به مرور مجدد و کاهش اشتیاق به مطالعه میشود. تأثیرات ADHD بر مطالعه و امتحانها نیز مشهود است. افراد با این اختلال ممکن است دشواریهایی در مطالعه مطالب به مدت طولانی و انجام تمرینات مکرر را تجربه کنند. همچنین، این افراد چالشهای زیادی را در حفظ تمرکز در کلاس درس یا محیطهای مطالعه را تجربه میکنند و ممکن است توسط عوامل محیطی مانند صداها و حرکات شدت پیدا کنند.
به منظور مدیریت ADHD در مطالعه و امتحانات، افراد ممکن است نیاز به ترکیبی از راهکارهای روانشناسی مثل مدیریت زمان و تمرینهای مغزی داشته باشند. همچنین، در موارد مختلف، مصرف داروها نیز توسط پزشک متخصص توصیه میشود. حمایت و توجه خانواده و معلمان نیز نقش بسیار مهمی در ایجاد محیط مطالعه مناسب دارد. نتیجتا این رفتار باعث افزایش تمرکز دانشآموز میشود و بههمین ترتیب شما یکی از مشکلات عمده را رفع کردهاید.
یک مطالعه در سال 2016 نشان داد دانشآموزان دبیرستانی مبتلا به ADHD 12% کمتر از همسالان خود تکلیف انجام میدهند یا مطالعه میکنند؛ در نتیجه، مجموع نمرات آنها به طرز قابلتوجهی پایینتر از بقیه خواهد بود. پژوهشگران متوجه شدند برخلاف دیگران، پایینبودن نمره در فرد ADHD انگیزه و انرژی مضاعف ایجاد نمیکند، بلکه او نسبت به مطالعه و انجام تکالیف بیمیلتر خواهد شد. ضمن آنکه با ترکیب ADHD و کنکور، دانشآموزان بیشفعال باید بسیار بیشتر از همسالان خود مطالعه کنند؛ این مسئله نهتنها استرسزا است، بلکه اعتمادبهنفس دانشآموز را کم میکند و او نسبت به تواناییهای خودش شک خواهد کرد. (منبع: Healthline)
- بیشتر بخوانید: ADHD چیست؟
- بیشتر بخوانید: علت بیش فعالی چیست؟
- بیشتر بخوانید: معتبرترین تست ADHD نوجوانان با تفسیر آنلاین
- بیشتر بخوانید: تفاوت اوتیسم و ADHD
اهمیت کنکور در آینده دانشآموزان
تاثیر کنکور و تحصیل در دانشگاه بر هیچکس پوشیده نیست. اما این عبارت نباید اینگونه تفسیر شود که اگر کسی در این آزمون موفق نشود، دیگر هیچ فرصتی برای او باقی نخواهد ماند. در سالیان اخیر، با توجه به تغییرات مکرر در شیوه کنکور، افزایش تاثیر سهمیهها، لو رفتن سوالات آزمون، سخت شدن سوالات و منطقی نبودن کنکور با وضعیت موجود، به این نتیجه میرسیم که کنکور مسیر پیچیده و سختتری نسبت به مابقی راههای دستیابی به موفقیت است.
در این راستا، برای دانشآموزان مبتلا به اختلال کمبود توجه و بیشفعالی (ADHD)، چالشها بیشتر میشود. افراد با ADHD ممکن است دشواریهای بیشتری در مدیریت زمان، حفظ تمرکز، و تداوم در رسیدن به اهداف داشته باشند. اما این نباید ایجاد احساس ناامیدی کند. با اختیار کردن استراتژیها و راهکارهای مناسب، افراد بیش فعال میتوانند به عنوان بخشی از این فرآیند کنکور و تحصیل در دانشگاه موفقیتآمیز باشند.
مهمترین نکته برای دانشآموزان ADHD این است که با توجه به هوش زیادی که دارند، نه تنها در دانشگاه و کنکور بلکه در همه جوانب میتوانند موفق شوند. همچنین، حمایت از طرف خانواده و معلمان در این مسیر نیز بسیار موثر خواهد بود. به این ترتیب، میتوان به افراد با ADHD کمک کرد تا به موفقیت در کنکور و دانشگاه دست یابند و به توسعه مهارتها و رشد فردی خود ادامه دهند.
- بیشتر بخوانید: بیش فعالی تا چه سنی ادامه دارد؟
- بیشتر بخوانید: انواع بیش فعالی
- بیشتر بخوانید: صفر تا صد نکاتی که در بارداری باعث بیشفعالی کودک میشود
چالشهای مرتبط با کنکور و ADHD
چالشهای موجود ممکن است به طور مستقیم تأثیر منفی بر عملکرد نوجوانان درگیر با ADHD در طول ماههای پیش از کنکور و هم در حین جلسه داشته باشند. به عنوان مثال، این افراد ممکن است با مشکلاتی نظیر اهمال کاری، عدم توانایی در اتمام کارها، عدم تمرکز در هنگام مطالعه و فراموشی مطالب پس از مدت زمان کوتاه مواجه شوند. همچنین، ضعف در برنامهریزی و مدیریت زمان، مشکلات در اولویتبندی، سختی در انتخاب محیط مناسب برای مطالعه، خستگی پس از مدت کوتاهی مطالعه، و کمبود اعتماد به نفس در زمان آزمون (به دلیل تجربیات منفی فرد در گذشته) از دیگر چالشهایی است که افراد ADHD تجربه میکنند.
توانایی مدیریت این چالشها و پیامدهای مرتبط با آن، کمک میکند که در کنکور نتیجه خوبی کسب کنید. مهمتر از همه، باید توجه داشت که مشکلات مطرح شده ارتباطی با هوش شما ندارند. بلکه باید با توصیهها و راهکارهای مناسب، این مشکلات را برطرف کنید. افراد مبتلا به ADHD باید شیوه مطالعهشان را بر اساس نیازها و ویژگیهای خودشان تنظیم کنند تا بهترین نتیجه را کسب کنند.
مهارت مدیریت زمان و برنامه ریزی در ADHD و کنکور
مهارت مدیریت زمان و برنامهریزی مهم و تاثیرگذار میباشد. افراد بیش فعال عموماً زمان بیشتری را نسبت به دیگر دانشآموزان برای مطالعه صرف میکنند، اما نتایج معمولاً به اندازه انتظارات خود نیست و این امر باعث بروز چالشهای زیادی در زمینه مدیریت زمان میشود. در ادامه به برخی از روشهای مدیریت زمان بهینه برای افراد adhd اشاره میکنیم:
فهرست کردن کارها و اولویت بندی
یکی از کارهایی که شما باید در طول سال کنکور انجام دهید، داشتن فهرستی از کارهایتان است. افراد مبتلا به ِADHD با مشکلات فراموشی دست و پنجه نرم میکنند و احتمال آن زیاد است که فعالیت های مهمی رو در طول روز فقط در ذهن خود نگه دارند و پس از ساعتی آن را فراموش کنند. بهتر است تمامی کارهای خود را بر کاغذی نوشته و آن را به ترتیب اهمیت اولویت بندی کنید.
برنامه خود را دقیقتر کنید
سعی کنید اهداف مطالعاتی خود را به گامهای کوچکتری تقسیم کنید. این اقدام باعث میشود که برای خود اهداف بیشتری تعیین کرده و تعداد مباحث مطالعه شده یا تعداد تستهای حلشده را افزایش دهید. برنامهریزی به صورت ساعتی و روزانه میتواند به شما کمک کند تا بهترین بهره را از زمان خود ببرید. هرچند برنامهریزیهای هفتگی و ماهیانه نیز اهمیت خود را دارند، اما برنامهریزیهای روزانه و ساعتی میتوانند به شما کمک کنند تا به اهداف بیشتری در مدت زمان کوتاهتری برسید.
تعیین موعد مشخص برای اتمام وظایف
موعد مشخصی را برای به اتمام رساندن کارها تعیین کنید. این کار باعث میشود که در طولانی مدت عملکرد بهینهتری داشته باشید. به عنوان مثال، در ابتدا ممکن است توانایی حل کردن 10 تست در یک ساعت را داشته باشید، اما با تعیین مهلت و انجام اندازهگیریهای متناوب، این توانایی را به 20 یا 30 تست در یک ساعت ارتقاء دهید. به این ترتیب، با داشتن موعد برای انجام وظایف میتوانید کارهای دیگر را در برنامهریزی روزانه خود جای دهید و از زمان خود بهرهبرداری بهتری داشته باشید.
کاهش مدت زمان مطالعه و افزایش استراحت
پس از تقسیم کارهای بزرگ به وظایف کوچکتر، به جای طولانی کردن زمان مطالعه، آن را به مدت زمانهای کوتاهتری تقسیم کنید. این اقدام به شما کمک میکند تا تمرکز بیشتری داشته باشید و به مغزتان زمان بیشتری برای یادگیری و یادآوری مطالب بدهید. همچنین، با داشتن استراحتهای مکرر، فرصتی برای استراحت ذهن و چشمتان خواهید داشت. استراحتهای منظم پس از هر بازه مطالعاتی، باعث میشود که پرانرژیتر به ادامه کار بپردازید.
استفاده از سیستم پاداش برای مدیریت ADHD
افراد ADHD به دلیل مشکلاتی که در عدم تمرکز و فراموشی دارند، مدام توسط دیگران قضاوت میشوند و این مسئله باعث کاهش اعتماد به نفس آنها میشود. برای رفع این مشکل، میتوانید در طول مطالعه از سیستم پاداش استفاده کنید. به عنوان مثال، وقتی موفق به حل کردن 30 تست صحیح میشوید، میتوانید خود را با کمی استراحت یا یک فعالیت لذتبخش جایزه دهید و موفقیت خود را جشن بگیرید. این اقدام به شما انگیزه زیادی میدهد و از احساس خستگی زیاد جلوگیری میکند.
اضافه کردن زمانهای اختصاصی به برنامه
در هنگام برنامهریزی، بهتر است تمامی ساعات یا روزهای خود را پر نکنید و همیشه ساعاتی در روز یا یک روز در هفته را به عنوان زمان خالی در برنامهتان نگه دارید. این اقدام به شما این امکان را میدهد که در صورت بروز کارهای غیرمنتظره یا عدم رسیدن به برنامه درسی خود، از این زمانها به عنوان یک فرصت خوب استفاده کنید. با این روش، کمتر تحت فشار قرار میگیرید و تجربه استرس کمتری خواهید داشت.
- بیشتر بخوانید: درمان بیش فعالی در بزرگسالان
- بیشتر بخوانید: درمان شناختی رفتاری بیش فعالی
- بیشتر بخوانید: ADHD و کنکور
- بیشتر بخوانید: شاخص های ارزیابی در تست ADHD کانرز
مهارتها و راهکارهای مطالعاتی برای دانشآموزان با ADHD
افراد مبتلا به ADHD در سال کنکور، استرس و اضطراب بیشتری را متحمل میشوند که این شرایط باعث ایجاد مشکلاتی مانند عدم تمرکز، تغییر الگوهای ذهنی و فراموشی میشود. در ادامه، به معرفی مهارتها و راهکارهای مطالعاتی کارآمد پرداخته و به شما کمک خواهیم کرد تا به بهترین نتیجه ممکن در این دوران دست یابید:
- محیط مطالعه: برای مطالعه دروس و تستزنی، بهتر است محیطی را انتخاب کنید که سروصدا کمتری داشته باشد. برای رفع این مشکل میتوانید از هدفونهای نویز کنسلینگ نیز استفاده کنید. نور محیط مطالعه نیز باید متعادل باشد که چشم خسته نشود.
- علاوه بر این، دما محیط مطالعه نیز مهم است. در یک محیط گرم، امکان مطالعه سختتر میشود و افراد به دلیل تعریق بدن و مشکلات دیگر نسبت به مطالعه احساس بیمیلی میکنند.همچنین، نظم و مرتب بودن محیط اطرافتان نیز بسیار مهم است. سعی کنید محیط خود را منظم نگهدارید. این کار به حفظ تمرکز شما کمک میکند.
- مدیریت تلفن همراه: در طول مطالعه، تلفن همراه و دیگر وسایل الکترونیکی خود را تا حد امکان دور از محیط مطالعه خود قرار دهید. این اقدام باعث کاهش مزاحمتهای محیطی میشود و به شما این امکان را میدهد تا تمرکز بیشتری داشته باشید.
- استفاده از یک دستیار آموزشی: برخی از افراد ADHD در محیطهای گروهی بهتر مطالعه میکنند و بازدهی بیشتری دارند. برای این منظور، میتوانید با یک دستیار آموزشی مثل همکلاسیهای خود همکاری کنید و یا از مشاوران برای رفع مشکلات خود استفاده کنید. این انتخاب معمولاً به سلیقه شخصی بستگی دارد و ممکن است دانشآموزی ترجیح دهد که مطالعه فردی را به مطالعه جمعی ترجیح دهد.
- شناسایی زمانی از روز که تمرکز بیشتری دارید: حتما تجربه کردهاید که در برخی ساعات از روز به تمرکز بیشتری دست پیدا میکنید. شما میتوانید از این زمانها برای مطالعه و بهرهوری بیشتر از آن استفاده کنید و درسهایی که به نظرتان دشوار هستند را در این ساعات مطالعه کنید.
- خواب: خواب منظم میتواند به حفظ تمرکز و توجه، حافظه، مدیریت خستگی و کاهش استرس کمک کند و در نتیجه عملکرد تحصیلی و عصبی بهبود یابد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید محتوای ADHD و خواب را مطالعه کنید.
- آب بنوشید: مصرف منظم آب میتواند به حفظ تمرکز کمک کند. افراد ADHD باید آب بیشتری بنوشند تا از افت توجه جلوگیری کنند.
- غذای سبک بخورید: از مصرف غذاهای پرچرب و سنگین در مواقعی که قصد مطالعه دارید، خودداری کنید تا از خواب آلودگی و کاهش تمرکز جلوگیری کنید.
- نوتبرداری کنید: بلافاصله بعد از مطالعه هر بخش، نکات کلیدی را یادداشت کنید تا از فراموشی مطالب جلوگیری شود. همچنین، میتوانید از هایلایت کردن متن برای تاکید بر نکات مهم استفاده کنید.
- بهمحض اینکه مطلبی را سر کلاس یاد گرفتید، آن را دوره کنید و نت بردارید تا هم در ذهنتان حک شود، هم زمان مطالعه برای امتحان پیشزمینه داشته باشید.
- در دام کمالگرایی و اهمال کاری نیفتید؛ هر کاری که باید انجام دهید را همان لحظه و به هر صورتی که هست، انجام دهید.
- منظم بودن را فراموش نکنید؛ از میز و محیط مطالعه گرفته تا دفتری که در آن نتبرداری میکنید، همه چیز را مرتب و خوانا بنویسید. اگر مدام در معرض شلوغی باشید، ذهنتان هم شلوغ خواهد شد.
- برای خودتان یک سیستم مشخص طراحی کنید؛ بهعنوانمثال، از رنگ، لیبل، استیکر یا حتی شمارهگذاری برای تفکیک دفترها، مطالب، جزوهها و غیره بهره ببرید. در این صورت، شما یک مسیر ذهنی برای خودتان ایجاد میکنید و دیگر در افکار خود گم نمیشوید.
- از اپلیکیشنهای موبایل یا ویندوز برای برنامهریزی استفاده کنید تا تمام موارد را بهموقع انجام دهید و فراموششان نکنید.
- از تکنیکهای بهبود مطالعه، مانند ماتریس آیزنهاور یا تکنیک پومودورو استفاده کنید.
- درصورتیکه در حال مصرف دارو هستید، مطالعه را در ساعتی از روز آغاز کنید که دارو بیشترین تاثیر را روی شما داشته باشد. ساعات و دوز تعیین شده را تحت هیچ شرایطی تغییر ندهید.
- استراحت بهموقع و کافی بین جلسات مطالعه را جدی بگیرید و فکر نکنید اگر یکنفس بخوانید، موفق میشوید.
- طبیعی است که نسبت به همکلاسیهایتان اضطراب یا افسردگی بیشتری را تجربه کنید. از بروز نشانهها نترسید و خودتان را سرزنش نکنید.
- مهمترین سلاح شما برای شکست ADHD، ایجاد یک روتین و برنامه مشخص و پایبند ماندن به آن است. حتی اگر در حد انجام مراقبتهای پوستی و مسواکزدن شبانه باشد. وجود یک نقطه ثابت بین این آشفتگی ذهنی شما را آرام خواهد کرد.
- میزان درس و ساعات مطالعه مهم نیست؛ دغدغه اصلی شما باید یادگیری عمیق مسائل باشد. اگر سه فصل را بهخوبی بخوانید، عملکرد شما (نسبت به زمانی که ده فصل را بیکیفیت مطالعه کرده باشید)، بسیار بهتر خواهد بود.
کلام آخر
برای مدیریت چالشهای مرتبط با مطالعه دروس و آزمون کنکور برای افراد ADHD، تقویت مهارتهایی مانند برنامهریزی، مدیریت زمان و تستزنی بسیار مهم است. همچنین، با بهرهگیری از راهکارهای ارائه شده در متن، میتوانید بهترین نتیجه را در آزمون کنکور بهدست آورید. به یاد داشته باشید که آزمون کنکور یک رویداد مهم در زندگی دانشآموزان است، اما این آزمون پایان سفر زندگی کسی نیست.
منابع:
8 پاسخ
من adhd دارم و تو دوران کنکور، پدرم در اومد!!!
ولی بالاخره بعد از 6 سال تلاش و چالش توانستم دندانپزشکی قبول بشم!
بهتون تبریک میگم قطعا با تلاش به اهداف بزرگ میشه رسید
من Adhd دارم و دهنم سرویس میشه، اما نمیذارمی بیماری منو عقب بندازه، شده بیشتر تلاش کنم میکنم، بیشتر رنج بکشم میکشم، بیشتر نیاز باشهدخلاقیت به خرج بدم تا خودمو بهجلو ببرم اینکارو میکنم، از پزشک، ورزش، تغذیه، پایبندی به اصول، نظم و دیسیپلین کمک میگیرم تا تو خودمو به جایی که دوسش دارم برسونم. این مشکلیهکه من باهاش مواجهم. خیلیای دیگه هم خیلی مشکلات دیگه دارن که من ازشون خبر ندارم و هرکسی داره با چیزی دست و پنجه نرم میکنه، هر کس به طریقی.
ضمنا ممنون از مطالب خوبتون. برام مفیدن
مقاله خیلی خوبی بود. به نظر من یکی از نکات خیلی مهمی که در مورد “ای دی اچ دی و کنکور” گفتید اینه که خیلی از داوطلبان کنکور با مشکل تمرکز روبرو هستند و این باعث میشه که حتی با تلاش زیاد هم نتونن به نتیجه دلخواهشون برسن. توضیحاتی که در مورد روشهای مقابله با این مشکل در مقاله آوردید، واقعا مفید بود. به خصوص اینکه اشاره کردید چطور با تکنیکهای مدیریتی میشه تمرکز رو بالا برد و اضطراب رو کاهش داد. این موضوع میتونه به خیلی از داوطلبان کمک کنه.
مقاله عالی بود. شما خیلی خوب به موضوع “ای دی اچ دی و کنکور” پرداخته بودید و توضیح دادید که چطور این اختلال میتونه تاثیر منفی روی عملکرد داوطلبان کنکور بذاره. برای من جالب بود که بدونم خیلی از افرادی که ADHD دارن، ممکنه حتی با داشتن هوش بالا، به دلیل عدم تمرکز و اضطراب زیاد در شرایط استرسزا مثل کنکور نتونن عملکرد خوبی داشته باشن. پیشنهادات شما در مورد نحوه مدیریت این اختلال برای داوطلبان کنکور واقعا کاربردی بود و امیدوارم افراد بیشتری از این اطلاعات استفاده کنن.
مقاله خوب بود. موضوع “ای دی اچ دی و کنکور” خیلی مهمه که بهش توجه بشه.
خیلی خوب بود که در مورد “ای دی اچ دی و کنکور” توضیح دادید. این موضوع خیلی به داوطلبان کمک میکنه.
مقاله جالبی بود. توضیحات شما در مورد تاثیر ADHD روی کنکور خیلی مفید بود.